ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΣΑ: Θετική ανταπόκριση στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

20:03 - 09 Απρ 2019 | Ειδήσεις
ΔΣΑ: Θετική ανταπόκριση στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα
Με καλό μάτι είδαν το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διακεκριμένοι νομικοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος τη Δευτέρα σε σχετική συζήτηση υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε τη σημασία της μεταρρύθμισης και εστίασε σε επί μέρους τεχνικά ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους, όπως τι είδους δικαστήριο πρέπει να δικάζει ποιο έγκλημα.

«Τα σχέδια νέων Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας νομοπαραγωγικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και της δικαιοσύνης. Συνιστούν σημαντική παρέμβαση στο πλαίσιο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και τέμνουν στην ορθή, κατ’ αρχήν, κατεύθυνση πλήθος ζητημάτων που έχει θέσει η θεωρία, ή έχουν αναφυεί στην πράξη» τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός. Χαρακτήρησε δε ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης έως την Κυριακή 14 Απριλίου στη διαβούλευση του σχεδίου και τόνισε την ανάγκη οι νέοι κώδικες να λειτουργήσουν «ως θεσμικό αντίβαρο στην προϊούσα απίσχναση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων και να μετατραπούν σε "τεχνική ελευθερίας"», δανειζόμενος τη διατύπωση του Αριστόβουλου Μάνεση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σοβαρό νομοθέτημα χαρακτήρισε το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο πανεπιστημιακός Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης. «Ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι, αλλά είναι σοβαρό νομοθέτημα. Είδαμε πολλές φορές να γίνεται προσπάθεια χρόνων και να βγαίνει ένα ανεύθυνο δημοσίευμα κι οι υπουργοί να παίρνουν πίσω τους κώδικες. Πολύ θετικό ότι προχωρά επειδή είναι απολύτως αναγκαίο» ανέφερε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου. Μιλώντας περαιτέρω για το νομοσχέδιο, σημείωσε πως «δεν έπρεπε να φτάσει στα κανάλια η υπόθεση της καθαρίστριας για να εμπεδώσουμε ότι είναι ακραίες κάποιες ποινές» και προσέθεσε πως δεν είναι θέμα για οξεία αντιπαράθεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:17 - 09 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.