ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσίευμα της DW κάνει λόγο για «σλαβομακεδονική μειονότητα»

14:25 - 12 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Δημοσίευμα της DW κάνει λόγο για «σλαβομακεδονική μειονότητα»
Μετά το BBC και η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle κάνει λόγο σε δημοσίευμά της για «σλαβομακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για την εκδίκαση μίας υπόθεσης στις Σέρρες για τη χρήση του όρου «ντόπια».

Το δημοσίευμα τιτλοφορεί «Μια δίκη στις Σέρρες για τη λέξη "ντόπια"» και φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκου Σακελλάριου , ο οποίος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα δυσάρεστο κεφάλαιο για την ελληνική ιστορία, το οποίο δεν έχει λάβει το απαιτούμενο ενδιαφέρον.

Ο ίδιος με δηλώσεις του αναφέρεται σε «πιέσεις» που δέχτηκαν Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 και θυμάται: «Μια μέρα του καλοκαιριού του 1959 ήρθαν οπλισμένοι στρατιώτες. Συγκέντρωσαν τους ανθρώπους στην πλατεία και έπρεπε όλοι μαζί να ορκιστούν πως δεν θα ξαναμιλούσαν τη γλώσσα τους. Κανείς πλέον δεν τολμά να υπερασπιστεί τις σλαβομακεδονικές ρίζες του» καταλήγει.

Παράλληλα, το δημοσίευμα παρουσιάζει δηλώσεις στελέχους του «Ουράνιου Τόξου», κίνημα το οποίο υποστηρίζει θερμά τη σλαβομακεδονική μειονότητα.

Στη συνέχεια, παρατίθεται η υπόθεση στις Σέρρες, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων να έχει προσφύγει εναντίον του συλλόγου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ» με έδρα στην Ηράκλεια Σερρών, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και στο καταστατικό του αναγράφει ότι μεταξύ των σκοπών του είναι η διατήρηση και διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας.

«Όταν ακούει κανείς στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας τη λέξη ‘ντόπια’ γνωρίζει πως πρόκειται για τη σλαβομακεδονική γλώσσα» σημειώνει ο Κώστας Δεμελής, συνήγορος υπεράσπισης.

Ωστόσο όταν η δικαστής ρωτάει «Ποια είναι η τοπική γλώσσα στις Σέρρες;», οι μάρτυρες το επιβεβαιώνουν: «ελληνικά».

«Είναι η σλαβομακεδονική κουλτούρα τμήμα της ελληνικής;» διερωτάται η DW, επισημαίνοντας πως η δίκη των Σερρών επαναφέρει ένα ζήτημα που δημιουργεί αντιπαραθέσεις στην ελληνική κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:39 - 12 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.