ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταγιάνι: Να αποσυρθεί αμέσως από την Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

16:41 - 06 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Ταγιάνι εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του Κοινοβουλίου της Ευρώπης προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντόνιο Ταγιάνι:

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.