ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Τρίτη η απόφαση για Κουφοντίνα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων

16:54 - 18 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Την Τρίτη η απόφαση για Κουφοντίνα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων
Την ερχόμενη Τρίτη προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση της έβδομης άδειας στο μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Παράλληλα, εισαγγελέας που θα προτείνει για την τύχη της αναίρεσης προς τους αρεοπαγίτες του Αρείου Πάγου ορίστηκε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και άσκησε την αναίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε εκ νέου άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου, με άλλη σύνθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν γίνει δεκτή η αναίρεση, δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Υπ. Δικαιοσύνης: Στήριξη στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για Κουφοντίνα

Στήριξη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία «έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να ασκεί αναιρέσεις κατά όλων των βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων», προσφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», αναφέρει και προσθέτει:

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της  αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».

Μητσοτάκης: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Τη βεβαιότητα του πως οι θεσμοί και η δικαιοσύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης Κουφοντίνα.

Σε δήλωσή του από την Κρήτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται, πόσο μάλλον από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην δικαιοσύνη ότι θα σταθούν τελικά στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μπακογιάννη: Η Δημοκρατία επί κυβερνήσεως Τσίπρα τρομοκρατείται

«Δέκα ημέρες πριν την αποχώρησή της η κ. Δημητρίου κρατάει ανοικτά τα δικαστήρια του Βόλου ως στις 23:00 για να προλάβει να αναιρέσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών» σχολιάζει σε ανάρτησή της για την υπόθεση Κουφοντίνα η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως υποστηρίζει, «το μήνυμα είναι σαφές: Η Δημοκρατία επί κυβερνήσεως Τσίπρα και Εκβιάζεται και Τρομοκρατείται».

ΚΙΝΑΛ: Επιλογή σκοπιμότητας η απόφαση της εισαγγελέως

«Η νυκτερινή αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και οι χειρισμοί της  στην υπόθεση της άδειας του τρομοκράτη πολυισοβίτη Δ. Κουφοντίνα, παρά τη μέχρι σήμερα  αντίθετη γνώμη όλων των άλλων αρμόδιων δικαστικών οργάνων, αποδεικνύουν επιλογές σκοπιμότητας  που εκθέτουν την ίδια και όχι το θεσμό της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνες δικαστές περιφρουρούν το Κράτος Δικαίου, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται, δεν καθοδηγούνται και δεν διαπραγματεύονται τις αποφάσεις τους. Αν η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν “πολιτική λύση”, τότε να ενεργήσουν στο φως της ημέρας και  χωρίς παρένθετα πρόσωπα», πρόσθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ποτάμι: Χωρίς προηγούμενο η αναίρεση

«Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια ανάλογη ενέργεια» σχολιάζει το Ποτάμι, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Κουφοντίνα. «Επειδή δεν άρεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισήγηση του αντιεισαγγελέα που η ίδια όρισε για να κρίνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο απέρριψε την αίτηση για χορήγηση άδειας στον αμετανόητο τρομοκράτη Κουφοντίνα, ανέλαβε η ίδια χθες αργά τη νύχτα την άσκηση αναίρεσης» σημειώνει ο τομέας Δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνει, «καλείται πλέον το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να αποδείξει ότι η Δικαιοσύνη δεν υποκύπτει σε καμία σκοπιμότητα, ούτε εκβιάζεται από οποιαδήποτε παρέα και υποστηρικτές των τρομοκρατών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.