ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκρεμίζεται ο συνασπισμός της Μέρκελ στη Γερμανία;

09:46 - 27 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Γκρεμίζεται ο συνασπισμός της Μέρκελ στη Γερμανία;
Τα κόμματα του συνασπισμού της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σημείωσαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εντείνοντας την κρίση ταυτότητας της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου (CDU-CSU) εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μολονότι παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν πανωλεθρία εξασφαλίζοντας ποσοστό 15,3% με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.

Παράλληλα η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει 10,8% και η Αριστερά (Die Linke) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από 5,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα.

Σήμερα το πρωί το επιτελείο των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα συνέλθει ξεχωριστά για να αναλύσει τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, θα γίνει σύνοδος υπό την Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών αποδυναμώνουν περαιτέρω τον μεγάλο συνασπισμό, τον GroKo, μια συμμαχία η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές του 2018 αντιμετωπίζει την μία κρίση μετά την άλλη, σε τέτοιο σημείο που η καγκελάριος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός της, του CDU.

"Ο μεγάλος συνασπισμός παραπαίει μετά την εκλογική αυτή βραδιά, ίσως και να κλονίζεται. Κινδυνεύει καθώς τα CDU και SPD τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους και αυτή η αστάθεια μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στην ρήξη", γράφει στον ιστότοπό του το Der Spiegel.

"Ο μεγάλος συνασπισμός έγινε ακόμη πιο εύθραυστος", επισημαίνει επίσης η τράπεζα ING σε αναλυτικό σημείωμά της.

Από την πλευρά του SPD, πριν ακόμη από την ψηφοφορία, οι εικασίες για "πραξικόπημα" κατά της αρχηγού του κόμματος Αντρέα Νάλες έδιναν και έπαιρναν. Ωστόσο, εκείνη επέμεινε χθες στην παραμονή στον GroKo "για να μπορεί να εγγυηθεί μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική διακυβέρνησης".

Γύρω από το πρόσωπό της εδώ και μήνες εντείνεται η δυσαρέσκεια, όπως και η επιθυμία ανασυγκρότησης περνώντας στην αντιπολίτευση, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται πρόωρες εκλογές. Μια απόφαση αναμένεται να ληφθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, στα μέσα της κυβερνητικής θητείας.

Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, υπάρχει ανησυχία για ένα τέτοιο πλήγμα και ο γενικός γραμματέας τους Πάουλ Ζίμιακ κάλεσε το SPD να παραμείνει στην κυβέρνηση "για να επικρατήσει η σταθερότητα στην χώρα".

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 27 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.