ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MSCI: Στις αναδυόμενες αγορές παραμένει το Χ.Α. - Οι λόγοι

15:21 - 26 Ιουν 2019 | Χρηματιστήριο Αθηνών
MSCI: Στις αναδυόμενες αγορές παραμένει το Χ.Α. - Οι λόγοι
Αναμενόμενο ήταν το χθεσινό αποτέλεσμα της κατάταξης των χρηματιστηρίων από τον οίκο MSCI για την Ελλάδα με το χρηματιστήριο της χώρας να παραμένει στις αναδυόμενες αγορές μαζί με Τσεχία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Πολωνία, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία κ.α.

Ο οίκος εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι στη συγκεκριμένη κατηγορία για τους παρακάτω λόγους:.

- Αναφορικά με την εκκαθάριση και τον διακανονισμό: Δεν υπάρχει «nominee status» και omnibus δομές.

 - Αναφορικά με τη μεταβίβαση σημειώνει πως οι μεταφορές σε είδος και οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές είναι περιορισμένες. 

- Δανεισμός μετοχών: Η νομοθεσία για το δανεισμό μετοχών εγκρίθηκε από την Ελλάδα το 2008. Ωστόσο ο δανεισμός των μετοχών δεν αποτελεί καθιερωμένη πρακτική αγοράς λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας και δεν είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο ενός μηχανισμού με ατέλειες. 

- Ανοικτές πωλήσεις: Υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολες και επαχθείς πρακτικές. Ειδικότερα, εφαρμόστηκε απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων λόγω των capital controls τον Ιούνιο του 2015.  Οι ανοικτές πωλήσεις για τράπεζες παρατάθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015. 

Ο οίκος βελτιώνει τη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου από «+» σε «++» καθώς δεν υπήρξαν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που να αμφισβητούν την ελεύθερη αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.