ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: «Κατηγορώ» στην ελληνική αστυνομία για κακομεταχείριση-βασανιστήρια!

18:30 - 10 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: «Κατηγορώ» στην ελληνική αστυνομία για κακομεταχείριση-βασανιστήρια!
Εκθεση-κατηγορώ, για την ελληνική αστυνομία, δημοσίευσε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία στηρίζεται στα όσα συζητήθηκαν μεταξύ εισαγγελέων, αστυνομίας, αξιωματικών ακτοφυλακής και ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και εμπειρογνώμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αστυνόμευσης στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2019.

Στόχος της έκθεσης είναι να συνετισθούν τα όργανα επιβολής του νόμου στην Ελλάδα και ν’ αποφεύγουν τα βασανιστήρια και τις άλλες μορφές κακομεταχείρισης, εναντίον ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτών.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, στα πλαίσια σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των εκθέσεων της επιτροπής κατά του βασανιστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες επικρίνουν ιδιαίτερα το ελληνικό κράτος όσον αφορά τόσο την κακομεταχείριση της αστυνομίας όσο και την έλλειψη αποτελεσματικών ερευνών για τη θεραπεία αυτή , η στρογγυλή τράπεζα της Αθήνας χρησίμευσε ως πλατφόρμα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Όπως αναφέρεται, σ’ αυτή την στρογγυλή τράπεζα επιβεβαιώθηκε ότι, η επίπτωση των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, συνδέεται με μια επικρατούσα κουλτούρα όπου μια τέτοια μεταχείριση θεωρείται αποδεκτή. Επιπλέον, οι ανεπάρκειες του νόμου και η εφαρμογή του εμπόδιζαν την αποτελεσματική διερεύνηση υποτιθέμενης κακομεταχείρισης από υπαλλήλους επιβολής του νόμου. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση ευδοκιμούν σε συνθήκες ανεπαρκώς ρυθμιζόμενης ή παρακολουθούμενης εξουσίας και υπογραμμίζει τη σημασία να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ανεξάρτητων μηχανισμών καταγγελίας και εποπτείας και η κατάλληλη χρηματοδότησή τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κακομεταχείριση της αστυνομίας και η συναίνεση σε τέτοιες καταχρήσεις συχνά συνδέονται με την θεσμική κουλτούρα, καθώς και με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης που αντιμετωπίζουν όσοι θεωρούνται «άλλοι» στη σημερινή Ελλάδα. Εξαιτίας αυτού, τα μέτρα που είναι αναγκαία για την πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των συστημικών και διαρθρωτικών προκλήσεων που συντηρούν την κατάχρηση.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.