ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισαγγελική πρόταση για Siemens: Ενοχή Χριστοφοράκου - Αθώωση Τσουκάτου

13:31 - 15 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Εισαγγελική πρόταση για Siemens: Ενοχή Χριστοφοράκου - Αθώωση Τσουκάτου
Την ενοχή των 22 εκ των 54 κατηγορουμένων για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μετά τις αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση της Siemens.

Η κα Ελένη Σκεπαρνιά υποστήριξε παράλληλα για το αδίκημα της δωροδοκίας, πως ναι μεν έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος, ωστόσο όμως, «οι πράξεις τους δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα». 

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα άφησε αιχμές εις βάρος του νομοθέτη, ο οποίος «μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ. δηλαδή των στελεχών της Siemens) αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Η κα Σκεπαρνιά ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της ελληνικής και γερμανικής Siemens, καθώς έκρινε ότι η πράξη της δωροδοκίας και στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης.

Για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή μεταξύ άλλων των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Καραβέλλα, Πρόδρομου Μαυρίδη, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Γιώργου Σκαρπέλη, Φάνη Λυγινού, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ.

Θεόδωρος Τσουκάτος

Για τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς, όπως είπε, «τα χρήματα κατέληγαν είτε στον ίδιο, είτε σε άλλο πρόσωπο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.