ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παν.Μπεχράκης στο Reporter.gr: Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί εκτεταμένη μορφή βίας

09:33 - 25 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Παν.Μπεχράκης στο Reporter.gr: Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί εκτεταμένη μορφή βίας
Λίγες εβδομάδες πριν η νέα κυβέρνηση αναδείξει σε κεντρική πολιτική προτεραιότητα το θέμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, στο πνευμονολογικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το American College of Chest Physicians και την Ελληνική Πνευμονολογική Eταιρεία στις 20 - 22 Ιουνίου, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το παθητικό κάπνισμα από την σκοπιά της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ουσιαστικά αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι μια «νάρκη» για τη δημόσια υγεία με βαρύ ανθρώπινο κόστος.

Το παθητικό κάπνισμα

Κύριος εισηγητής ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ του American College of Chest Physicians, που έχει διατελέσει επι σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αλλά και είναι με το επιστημονικό του έργο σημαιοφόρος της προσπάθειας για την ανάδειξη των επιπτώσεων του καπνίσματος και του παθητικού καπνίσματος. Όπως αναφέρει στο Reporter.gr o κ. Μπεχράκης κατά την εισήγησή του στο πρόσφατο πνευμονολογικό συνέδριο επεσήμανε το πόσο «φονικό» είναι ο παθητικό κάπνισμα. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Reporter.gr ανέφερε ότι:

  • ·«Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αποτελεί μια εκτεταμένη μορφή βιας που σε παγκόσμια κλίμακα γίνεται αίτια θανάτου 890.000 μη καπνιστών κάθε χρόνο ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται 250.000 παιδιά.
  • ·Η νοσηρότητα από το παθητικό κάπνισμα φτάνει στο 1 % της συνολικής παγκόσμιας νοσηρότητας.
  • ·Η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση από όλες τις χώρες τις Ε.Ε με έκθεση στο παθητικό κάπνισμα που φτάνει μέχρι και το 95% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της καπα research, ενώ σύμφωνα με το ευροβαρομετρο ο βαθμός έκθεσης του Έλληνα στο παθητικό κάπνισμα ξεπερνά το 72% στα εστιατόρια και το 78% στα καφέ- μπαρ.
  • ·Ιδιαίτερο πρόβλημα υφίσταται για τα μικρά παιδιά, τις έγκυες γυναίκες, τους εργαζόμενους ιδίως στους χώρους εστίασης και διασκέδασης καθώς και για τις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς με αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, ζαχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και λοιπά.»

Όπως τόνισε ο κ. Μπεχράκης, «με βάση τα παραπάνω, από το 2013 έχει προωθηθεί προς την Ε.Ε η έντονη διαμαρτυρία 10.329 Ελλήνων φοιτητών που ζητούν την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως θέματος παραβίασης ανθρωπίνων  δικαιωμάτων. Η διαμαρτυρία αυτή, μέχρι σήμερα, έχει γίνει πολύ θερμά αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα που δραστηριοποιείται για τον έλεγχο του καπνίσματος με την διοργάνωση πολλών συζητήσεων, ομιλιών και συνεδρίων σχετικών με το «παθητικό κάπνισμα και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μάλιστα ο κ. Μπεχράκης  κατά την εισήγησή του στο συνέδριο προχώρησε σε μια αναλυτική τεκμηρίωση της άποψης ότι το παθητικό κάπνισμα παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις. Όπως τόνισε τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε σχέση με τα παρακάτω δικαιακά διεθνή δεδομένα::

Ι.

  1. The Universal Declaration on Human Rights (UDHR), 1948, article 3.
  2. Lisbon Treaty, 2009, articles 2, 3.
  3. United Nations Human Rights, International Covenant on Civil and Political Rights, 1996, article 6.

Προβλέπουν την προστασία  της ανθρώπινης ζωής. Το παθητικό κάπνισμα όμως, προκαλεί παγκοσμίως 890.000 θανάτους το χρόνο (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

ΙΙ.

  1. Lisbon Treaty, 2009, article 168.

Προβλέπει την υψηλού επιπέδου προστασία της Δημόσιας Υγείας. Το παθητικό κάπνισμα όμως, στο οποίο εκτίθεται το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού, ευθύνεται για το 1% της συνολικής παγκόσμιας νοσηρότητας.   (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

III.         

  1. Lisbon Treaty, 2009, articles 2, 3.
  2. United Nations Human Rights, Convention on the Rights of the Child, 1989, articles 6, 24, 24 (2, d).

Προβλέπουν ότι η προάσπιση της ποιότητας αλλά και της ίδιας της ζωής των παιδιών πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής αρχής. Το παθητικό κάπνισμα όμως, προκαλεί 250.000 θανάτους παιδιών παγκοσμίως κάθε χρόνο (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

IV.

  1. The Universal Declaration on Human Rights (UDHR) 1948, article 23 (1).
  2. Lisbon Treaty, 2009, article 153
  3. United Nations Human Rights, International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, 1966, article 7 (b).

Προστατεύουν το δικαίωμα εργασίας σε συνθήκες δικαιοσύνης, ισότητας, υγιεινού εργασιακού περιβάλλοντος, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Σήμερα, μόνο στους χώρους εστίασης και διασκέδασης στην Ελλάδα, 130.000 εργαζόμενοι εκτίθενται σε καθημερινό υποχρεωτικό παθητικό κάπνισμα, ενώ στην Ευρώπη 27,5% εργαζόμενοι το 2014 δήλωσαν ότι εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στην εργασία τους.

V.

  1. WHO Framework Convention on Tobacco Control, 2007, Article 8.

Προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα εφαρμόσει αποτελεσματικά, τα νομοθετικά, εκτελεστικά, διοικητικά και άλλα μέτρα προστασίας από την έκθεση σε καπνό σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Στην Ελλάδα όμως, το 96,6% των πολιτών δηλώνουν ότι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα (Kapa research 2017).

 Το ψήφισμα

Με βάση, μάλιστα, τα παραπάνω και με πρόταση του κ.Μπεχράκη, στο πνευμονολογικό συνέδριο αποφασίστηκε παμψηφεί το ακόλουθο ψήφισμα:

June 28th, 2019

 Declaration on Passive Smoking and Human Rights

  • •Passive smoking in closed public spaces is a widespread form of violence, oriented mainly against small children and weak population groups, such as those suffering from lung or heart problems.
  • •The problem is particularly acute for pregnant women and employees in those premises, who without defenses are subject to inadvertent smoking and suffer heavy consequences on a personal, family, and societal level.
  • •We, as participants to the Regional CHEST / Hellenic Thoracic Society Congress 2019 in Athens, take a decisive stand and ask from the European Commission and all other relevant authorities to act in order to highlight and to recognize officially that passive smoking is a major global issue, which violates the human rights of health, work and the protection of women and children.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:52 - 25 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.