ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο της Τουρκίας για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

21:12 - 27 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου «ΤΡΑΟ» σκοπεύει να διεξάγει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχή νότια του Καστελόριζου. Η κίνηση αυτή από την Τουρκία μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ειδικότερα, η τουρκική εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο. Μάλιστα, η εταιρεία «TPAO» θέλει να αρχίσει τις έρευνες μετά τις 15 Αυγούστου, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους των γειτόνων «Ορούτς Ρέις», το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Αθήνα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά και την τουρκική κινητικότητα, έχοντας καταστήσει με σαφήνεια στους γείτονες τα όρια και τις κόκκινες γραμμές και θέλοντας να προλάβει εξελίξεις, που θα μπορούσαν να διαταράξουν κι άλλο το κλίμα. 

Ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να δώσει εντολή ανάπτυξης και τέταρτου τουρκικού πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έτσι ώστε να σφίξει κι άλλο τη «μέγγενη» γύρω από το νησί, εκτιμούν Έλληνες αξιωματούχοι.

Η Navtex, που εξέδωσε η Άγκυρα, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο για τη συνέχιση των ερευνών του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι στη Navtex 838/19, όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει, δε, ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960.

«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία», καταλήγει η τουρκική Navtex.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:11 - 27 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.