ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΤΑΠΑ

15:01 - 23 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΤΑΠΑ
Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

 

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.