ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιπρόεδρος της νέας Κομισιόν ο Μ. Σχοινάς

12:40 - 10 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Αντιπρόεδρος της νέας Κομισιόν ο Μ. Σχοινάς
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Μαργαρίτη Σχοινά να διορίζεται αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, ανέλαβε και τον τομέα «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

«Ενθουσιασμένος» για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνει μέσω twitter, ο κ. Σχοινάς λίγο μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κομισιόν, από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

Το χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά αφορά στην Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και καλύπτει τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την απασχόληση και την εκπαίδευση. «Είμαι έτοιμος για δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους», έγραψε ο κ. Σχοινάς.

Σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την ομάδα των επιτρόπων που θα την πλαισιώσουν, καθώς και τη νέα δομή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα Επιτροπή θα αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες που αποτυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Η Επιτροπή διαρθρώνεται σύμφωνα με τους στόχους τους οποίους έθεσε η εκλεγείσα πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ομάδα αυτή των επιτρόπων θα διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο δράσης: θα αναλάβουμε τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθορίσουμε τις σχέσεις μας με μια πιο δυναμική Κίνα και θα ενεργήσουμε ως αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα για την αφρικανική ήπειρο. Η ομάδα αυτή θα κληθεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας και τα παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπά μας. Επιθυμώ η Επιτροπή της οποίας θα ηγούμαι να κινείται με αποφασιστικότητα, να εστιάζει τη δράση της με σαφήνεια στα θέματα αυτά και να παρέχει απαντήσεις. Επιθυμώ η νέα Επιτροπή να είναι ισορροπημένη, ευέλικτη και σύγχρονη. Η ομάδα αυτή οφείλει πλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μου θα έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και θα είναι προσηλωμένη στην άσκηση βιώσιμων πολιτικών. Τέλος, επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει θεματοφύλακα της πολυμερούς προσέγγισης. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε μεμονωμένα.»

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οχτώ αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (Γιοζέπ Μπορέλ). Οι αντιπρόεδροι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Θα κατευθύνουν τις εργασίες ως προς τα σημαντικότερα οριζόντια θέματα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι επίτροποι βρίσκονται στο επίκεντρο της δομής του νέου Σώματος των Επιτρόπων. Θα διαχειρίζονται την εμπειρογνωμοσύνη που θα τους παρέχεται από τις Γενικές Διευθύνσεις.

Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση. Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές.»

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για καταναλωτές, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, ενώ σε άλλους, όπως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις, είμαστε πρωτοπόροι. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ενιαία αγορά μας για την ψηφιακή εποχή, να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική μας κυριαρχία.»

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών. Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Διαθέτουμε μια μοναδική κοινωνική οικονομία της αγοράς. Αποτελεί την πηγή της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια διττή πρόκληση: κλιματική και ψηφιακή. Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα κατευθύνει τις εργασίες μας ώστε στην οικονομία μας να συμπορεύονται η διάσταση της κοινωνίας και της αγοράς.»

Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

Ο Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο·

Η Βιέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια·

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·

Η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Θέλουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι κοινή μας ευθύνη. Η έννοια της δημοκρατίας υπερβαίνει την απλή συμμετοχή στις εκλογές κάθε 5 έτη. Δημοκρατία σημαίνει οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην οικοδόμηση της κοινωνίας.»

Σκοπός της νέας Επιτροπής είναι να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κατά τη θέσπιση νέων νόμων και κανονισμών, η νέα Επιτροπή θα εφαρμόζει την αρχή ότι για κάθε μέτρο που θεσπίζεται ένα άλλο μέτρο θα καταργείται («One-in, one-out»), ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Επιτροπή θα κάνει τα λόγια έργα. Η δομή της εστιάζει στους στόχους και όχι στην ιεραρχία. Πρέπει να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα στα σημαντικότερα θέματα το συντομότερο δυνατόν και με αποφασιστικότητα.»

Οι υπόλοιποι προτεινόμενοι επίτροποι είναι οι εξής:

Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επί μακρόν μέλος της Επιτροπής, γνωρίζει τη σημασία που έχει η οικοδόμηση μιας σύγχρονης διοίκησης.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο), ο οποίος έχει σπουδάσει Νομικά και διαθέτει πλούσια υπουργική εμπειρία από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και Άμυνας. Στη νέα Επιτροπή θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).

Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) είναι μέλος της εξερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε με αφοσίωση και δυναμισμό για το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο και τώρα θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).

Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) είναι κλινική ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, της υγείας και της πρόληψης του καρκίνου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».

Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), επί μακρόν μέλος του εσθονικού κοινοβουλίου, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών. Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και υπήρξε επί μακρόν μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του φινλανδικού κοινοβουλίου· έχει επίσης εργαστεί και ως ειδική απεσταλμένη στην Αιθιοπία. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».

Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πεπεισμένη και ασυμβίβαστη Ευρωπαΐστρια. Από τη θέση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα εσωτερικής αγοράς θα κατευθύνει τις εργασίες μας σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας. Θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.

Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), μέλος της εξερχόμενης Επιτροπής, θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στη νέα Επιτροπή χαρη στην εμπειρία του στα γεωργικά θέματα.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, θα αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία του στο χαρτοφυλάκιο «Οικονομία».

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), Λιθουανός υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».

Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), έχοντας υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας του Λουξεμβούργου, θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.

Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) έχει αφιερώσει τον πολιτικό της βίο σε θέματα ισότητας, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας. Θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».

Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) υπήρξε επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επιτροπής Γεωργίας και είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».

Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά έτη καθώς και από τη θέση της υπουργού στον τομέα του σχεδιασμού αλλά και του περιβάλλοντος στην Πορτογαλία. Θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».

Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών) και έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Παιδείας και Μεταφορών. Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) είναι Σλοβένος διπλωμάτης. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επί σειρά ετών έχει εργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».

Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης, αλλά και υπουργός αρμόδια για θέματα σχολείων, υπουργός υγείας και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς και μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου. Αποτελεί επίσης εξόχως έγκριτη εμπειρογνώμονα σε θέματα απασχόλησης, ένταξης, υγείας και πρόνοιας. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.