ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας για πλεονάσματα: Κάνουμε όσα είχαμε πει προεκλογικά-«Καρφιά» σε Τσίπρα

13:47 - 17 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Πέτσας για πλεονάσματα: Κάνουμε όσα είχαμε πει προεκλογικά-«Καρφιά» σε Τσίπρα
Για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και τα πρωτογενή πλεονάσματα, την υπόθεση Novartis και την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ εξασφαλίζεται ετήσιο όφελος 70 εκατ. ευρώ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «βελτιώνεται η εικόνα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα χρέους αλλά και έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας».

Σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis επεσήμανε ότι «το ζήτημα αφορά τη Βουλή και θα έχουμε θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΟ Στ. Καλαφάτη».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, προχώρησε σε μια σύγκριση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ο οποίος «ανέπτυξε το σχέδιο για “ανάπτυξη για όλους” και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «προτίμησε να απευθυνθεί στο εσωκομματικό ακροατήριο και να στείλει το μήνυμα “είμαι εδώ”» και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γενικόλογες αναφορές και «κατέφυγε στο λαϊκισμό και δυστυχώς στο ψέμα».

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει όσα είχε πει προεκλογικά: πρώτα απόκτηση αξιοπιστίας και μετά αίτημα για λιγότερα πλεονάσματα από το 2021» και παράλληλα κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναφορά του ότι εξασφάλισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τον ειδικό λογαριασμό. «Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει, αν υπήρχε, γιατί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε τον Χρήστο Σταϊκούρα; Ο κ. Τσακαλώτος δεν ήξερε; Αν είχαν συμφωνήσει, γιατί ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε τον κ. Μοσκοβισί τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αν είχαν συμφωνηθεί θα ρωτούσε ή θα πανηγύριζε κάθε μέρα; Η δήθεν λύση του κυρίου Τσίπρα έμπλεκε και ανόμοια πράγματα. Ούτε λογαριασμός δημιουργήθηκε, ούτε τέτοιο ζήτημα συζητήθηκε ουδέποτε στο Eurogroup», είπε.

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ανέκδοτο είναι οι μουσαμάδες που εγκαινίασε ο κ. Τσίπρας» και τόνισε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει λύση ώστε και μετρό να έχουμε και τα αρχαία να προστατεύσουμε με το μικρότερο κόστος και το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας. «Την αλήθεια την ξέρουν οι εργαζόμενοι. Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυξήθηκε η υποδηλωμένη και η αδήλωτη εργασία καθώς και η μερική απασχόληση», συνέχισε. Για το προσφυγικό τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «ξέχασε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που χαρακτήριζαν τη Μόρια κολαστήριο και ντροπή ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα της OLAF και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Περιοδεία στην Ήπειρο

Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι σε αυτήν την περιοδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων με επίσκεψη στην πρώτη μονάδα που παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα, κάτι που συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού καθιστώντας την Ήπειρο «πράσινη» περιφέρεια. Επίσης, είπε ότι «τα δημοτικά τέλη μειώνονται 10% για τους δήμους και 5% για τους πολίτες».

Όπως τόνισε, «ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής με επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης και την ανάδειξη της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO». Επ' αυτού ανέφερε ότι ο προκαταρκτικός φάκελος θα είναι έτοιμος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 και ο τελικός το Φεβρουάριο του 2021. «Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2014 αλλά ακολούθησε μεγάλη περίοδος αδράνειας», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.