ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελευταία η Ελλάδα στην ισότητα των φύλων στην Ευρώπη

17:12 - 15 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Τελευταία η Ελλάδα στην ισότητα των φύλων στην Ευρώπη
Ουραγός είναι η Ελλάδα, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσιεύει σήμερα τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019. Η φετινή έκδοση δείχνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πραγματική ισότητα είναι πολύ αργή, παρά τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας και τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Σύμφωνα με τον δείκτη, η βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την έκδοση του 2017, φτάνοντας στο 67,4. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας (51,2).

Οι ανισότητες των φύλων είναι πιο ανησυχητικές στον τομέα της εξουσίας (51,9%).

Παρόλα αυτά, η βαθμολογία στον τομέα αυτό έχει βελτιωθεί περισσότερο από το 2005 (+13%), λόγω της προόδου σε σχεδόν κάθε κράτος μέλος.

Αν και η ΕΕ έχει προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, οι εξελίξεις είναι άνισες μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σουηδία (83,6%) και η Δανία (77,5%) είναι σταθερά οι κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων.

Η Ελλάδα (51,2%) και η Ουγγαρία (51,9%) έχουν το μακρύτερο δρόμο να διανύσουν.

Η Ιταλία και η Κύπρος έχουν βελτιώσει τα περισσότερα (+ 13,8% και + 10,4%), ενώ η Λιθουανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην ισότητα των φύλων από το 2005.

Ο δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον θέματα που είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.

Επιπλέον, η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και στον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 15 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.