ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αναφέρουν ΥΠΕΞ και κόμματα για τις εξελίξεις στη Β.Μακεδονία

20:53 - 19 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Τι αναφέρουν ΥΠΕΞ και κόμματα για τις εξελίξεις στη Β.Μακεδονία
Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 διαμαρτύρονται έντονα για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

«Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σημειώνει πως η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια». «Για την επίτευξη του στόχου αυτού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους». Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «Αναφορικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών και την αναξιοπιστία της Ε.Ε. αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «μετά την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».

ΜέΡΑ 25: Περίσσεια υποκρισία και διγλωσσία τρέφουν ακροδεξιά και εθνικισμό

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά με περίσσεια υποκρισία και διγλωσσία τρέφει την ακροδεξιά και τον εθνικισμό», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας την προκήρυξη εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Ας ελπίσουμε», προσθέτει, «οι βόρειοι γείτονες μας να μην οπισθοχωρήσουν στον απομονωτισμό αλλά να εμμείνουν στην πρόοδο, τη δημοκρατία, τη συνεργασία και την συμφιλίωση των λαών μας».

Παπανδρέου: Λυπηρό που η Ε.Ε. δεν έδωσε το σωστό μήνυμα

«Είναι πολύ λυπηρό που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να δώσει το σωστό μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχόλιο του για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

Ο ίδιος τονίζει ότι «Πρέπει άμεσα να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών που πιστεύουν στη σημασία της ένταξης των χωρών αυτών στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:26 - 19 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.