ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ με φερόμενη εμπλοκή Νίκα-Λαβίδα

12:10 - 21 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ με φερόμενη εμπλοκή Νίκα-Λαβίδα
Για σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης στις ΗΠΑ κάνει λόγο το Bloomberg, φωτογραφίζοντας ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση δύο Έλληνες, γόνους γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών.

Στην υπόθεση insider trading που αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός τραπεζίτη της Goldman Sachs, φέρεται να είχαν εμπλοκή ο Γιώργος Νίκας, γιος του Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm.

Με φόντο τα παραπάνω, νωρίτερα τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η παράιτηση του Γ. Νίκα από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Εταιρείας ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική αστυνομία συνέλαβε τον Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, με την κατηγορία  διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο το παράνομο κέρδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Για διάστημα περίπου τριών ετών, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη λήψη χρημάτων, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχεδίου insider-trading που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ποιος ήταν ο εντολέας. Σύμφωνα με έγγραφα πάντως, φέρονται να εμπλέκονται η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc. Εκπρόσωπος πάντως της Goldman Sachs, είπε ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση.

Ο Κοέν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg ο 33χρονος τραπεζίτης μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν trader ο οποίος δεν κατονομάστηκε και ο οποίος πέρασε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα που πραγματοποίησε τα κέρδη. Ο τελευταίος ελέγχει την αλυσίδα GRK Fresh στις ΗΠΑ, και του ασκήθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς.

Ο Κοέν έλαβε μη προσδιορισμένο ποσό μετρητών ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που προσέφερε δείχνουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Η ελληνική εμπλοκή

Η υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC. Τα τελευταία παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε το σχήμα. Για παράδειγμα λίγο μετά την μετακίνηση του Κοέν στη Νέα Υόρκη η Buffalo Wild Wings προσέλαβε την Goldman ώστε να βοηθήσει την προσέγγιση της Arby’s Restaurant Group Inc. Ο Κοέν έμαθε για την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα, 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Γ. Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings μεταξύ 20 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου για 2,5 εκατ. δολάρια και πούλησε 9.000 εξ αυτών έως την 1η Νοεμβρίου με κέρδη 79.074 δολάρια.

Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, στις 13 Νοεμβρίου, έγινε γνωστή η πιθανή εξαγορά από την Buffalo Wild Wings. Την επόμενη ημέρα η μετοχή της αλυσίδας εστιατορίων αυξήθηκε 24% και ο κος Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδη 343.298 δολάρια, σύμφωνα με την SEC.

Όπως γράφει το Bloomberg στον κ. Νίκα ασκήθηκε δίωξη στις 7 Οκτώβριου, μαζί με ένα φίλο του, τον Τηλέμαχο Λαβίδα, με κατηγορίες ότι συνομώτησαν για να κλέψουν κρίσιμες μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον πατέρα του κου Λαβίδα (σ.σ. Θανάση Λαβίδα, ο οποίος υπηρέτησε στο ΔΣ της εταιρείας έως το 2016, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Η Takeda Pharmaceutical Co συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, κατασκευαστή φαρμάκων κατά του καρκίνου έναντι 4,66 δισ. δολάρια το 2017.

Ο κος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστημα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κος Νίκας δεν αντέδρασε σε μήνυμα του Bloomberg που ζητούσε σχολιασμό.

Ο κος Λαβίδας καταγγέλθηκε την Παρασκευή παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και κρατείται χωρίς εγγύηση έως τη δίκη εξαιτίας του πιθανού κινδύνου διαφυγής, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Ο δικηγόρος του δεν αντέδρασε σε email του πρακτορείου που ζητούσε σχόλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.