ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος η κατάκτηση της κορυφής

11:30 - 12 Ιουν 2007 | Συνεντεύξεις
Ετος σταθμός ήταν το 2006 για τη Σελόντα, η οποία παρουσίασε αύξηση σε όλα τα μεγέθη, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των εξαγωγών. Η θετική εικόνα συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 17,18 εκατ. από 12,015 εκατ., τα EBITDA στα 6,45 εκατ. από 4,9 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 3,87 εκατ. από 3,22 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως για το σύνολο της χρήσης 2007 η διοίκηση της εταιρείας αναμένει κύκλο εργασιών 93 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 10,7 εκατ. ευρώ.

Το 2006 είναι η πρώτη χρονιά που ενσωματώθηκαν η Interfish και η Κορωνίς χωρίς ακόμα να έχουν την παραγωγική και αποτελεσματική απόδοση που θα έχουν μετά την ανάληψη του management από την Σελόντα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Σελόντα το 2007 και το 2008 θα τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Η Σελόντα πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά του 46% της τουρκικής Fjord Marin με συνολική δαπάνη 7,8 εκατ. ευρώ. Η Fjord Marin Turkey έχει άδειες παραγωγής μεσογειακών ειδών (τσιπούρα-λαβράκι) για 14.000 τόνους στην Τουρκία, παράγει περίπου 15 εκατ. τεμάχια γόνο, διαθέτει εμπορική εταιρεία με μεγάλη δράση τόσο στην Ευρώπη, κύρια στην Ιταλία όσο και στην εσωτερική αγορά, έχει σύγχρονο συσκευαστήριο και μονάδα φιλέτου, για την αγορά της Ευρώπης.

Η συνολική δυναμικότητα των 14.000 τόνων που έχει η Fjord Marin Turkey με την άμεση ενεργοποίηση των αδειών της, την κάνει να είναι με διαφορά η μεγαλύτερη εταιρεία στην Τουρκία και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη μετά την Σελόντα και τον Νηρέα.

Με την συνεργασία της Σελόντα με την Fjord Marin Turkey αποφασίστηκε η άμεσα (μέσα στο 2007) ενεργοποίηση όλων των αδειών της Fjord Marin Turkey έτσι ώστε ο όμιλος Σελόντα μαζί με τις μονάδες στην Τουρκία να παράγει 40.000 το 2008. Ηδη για το 2007 η δυναμικότητα των 2 εταιρειών φτάνει τους 31.000 τόνους φτάνοντας το 16% της ευρωπαϊκής παραγωγής μεσογειακών ειδών.

Η Σύμπραξη των δύο εταιρειών σημαίνει για το 2008 (μετά την ενεργοποίηση όλων των αδειών) την μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη της Ευρώπης στα Μεσογειακά Είδη.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πίπα οικονομικό διευθυντή της Σελόντα και πρόεδρο της Interfish, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι πλέον ο πιο δυναμικός κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων. Κλάδος κύρια εξαγωγικός, με ποσοστό περίπου 85%, με μεγάλη δυναμική επέκτασης και με μεγάλη ζήτηση των προϊόντων από τις αγορές της Ευρώπης.

Οι καταναλωτές ζητούν πλέον νέα πρότυπα ποιότητας, αναφορικά με την υγεία και την υγιεινή, αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση των αποθεμάτων από τις θάλασσες, τα προϊόντα της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας κατακτούν όλο και περισσότερες αγορές με ρυθμούς ταχύτατους.

Ο oμιλος Σελόντα με σταθερά βήματα αναπτύσσεται για να γίνει, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, η μεγαλύτερη παραγωγός δύναμη στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

Hδη στο τέλος του 2006, όπου η Σελόντα έκλεισε 25 χρόνια συνεχούς και αποτελεσματικής ανάπτυξης, αναφέρθηκαν οι στόχοι του Ομίλου όπου από το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα και ανέρχεται σε 20% περίπου της Ελληνικής Παραγωγής, ο Όμιλος θα προσπαθήσει να φτάσει στο 30% στη επόμενη διετία, ενώ με προσεκτικές και απόλυτα υγιείς κινήσεις θα προσπαθήσει να φτάσει στο 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής στην επόμενη τετραετία, μέσα από την δραστηριοποίησή μας στην Τουρκία και Ισπανία.

Οι στόχοι αυτοί έχουν μελετηθεί προσεκτικά από την Διοίκηση το Ομίλου και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2007 θα υλοποιηθούν διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις προς αυτή της κατεύθυνση.

«Είχαμε και έχουμε σαν όμιλος, focus την ανάπτυξη μέσα από την μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ήμασταν πάντα και θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτόν τον κλάδο και η μεγαλύτερη παραγωγικά δύναμη στην Ευρώπη», τόνισε ο κ.Πίπας.

Γ.Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.