ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόλεμος χημικών και δηλώσεων γύρω από την ΑΣΟΕΕ

18:59 - 11 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Πόλεμος χημικών και δηλώσεων γύρω από την ΑΣΟΕΕ
Σκηνικό έντασης εκτυλίχθηκε νωρίτερα στον χώρο του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγες μέρες πριν την έναρξη του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καταλήγοντας σε τραυματισμούς και προσαγωγές.

Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στον προαύλιο χώρο της παλιάς ΑΣΟΕΕ, που παραμένει κλειστή μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, και κατέληξαν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς, οι οποίοι άσκησαν βία και έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Φωτορεπόρτερ που ήταν παρόντες κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν την είσοδο της ΑΣΟΕΕ επί της Πατησίων.

Τα ΜΑΤ αποχώρησαν λίγο μετά το μεσημέρι από την ΑΣΟΕΕ με τους φοιτητές να ακολουθούν λίγο αργότερα και να οδεύουν προς το Πολυτεχνείο, όπου αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας πορείας για τα όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ. Στις 18:00 ξεκίνησε η συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δύο αστυνομικοί τραυματίες και τρεις προσαγωγές

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο διακομίστηκαν δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στις 12:30, περίπου εκατό άτομα πλησίασαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο, δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ, για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις οι αστυνομικοί, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν περίπου εβδομήντα άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι τις 14:45, οπότε και αποχώρησαν.

Ραγκούσης: Μήπως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει νέο Γρηγορόπουλο;

Ασύμμετρη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. «Με πολύ καθαρό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη νέα της αυτή επιτυχία που έρχεται σε ένα σημείο μιας δουλειάς βάθους που γίνεται τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

«Σήμερα υπήρξε μία ασύμμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ που μας υποχρεώνει να διατυπώσουμε δημοσίως το ερώτημα. Μήπως τελικά είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτός που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;», διερωτήθηκε ο κ. Ραγκούσης.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Πέτσα για την ΑΣΟΕΕ

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή όσα έγιναν σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα «νόμος και τάξη» για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», καταλήγει.

Με αφορμή την παραπάνω δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιλέγει να ταυτίζεται με τους «μπαχαλάκηδες».

Ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά είναι οι γνωστοί "μπαχαλάκηδες" που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας».

Επιπλέον υπενθύμισε ότι «χθες, η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση».

Παράλληλα τονίζει ότι «η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε».

Τέλος σημειώνει ότι «οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών».

Πηγές Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωνε ότι "ο κ. Μητσοτάκης βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα «νόμος και τάξη»"  απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα. Αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη, προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Μαξίμου.

«Προς το παρόν πάντως προτιμά τη σιωπή. Ίσως καλύπτεται από το παραλήρημα του κ. Ραγκούση» πρόσθεσαν.

ΚΙΝΑΛ για ΑΣΟΕΕ: Όχι στην ανομία, ναι στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

«Επιβεβλημένη» θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής την επέμβαση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), όπου αποκαλύφθηκε οπλοστάσιο αναρχικών, εκφράζοντας την στήριξη του κόμματος.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι η θέση της «παράταξή μας διαχρονικά και έμπρακτα, είναι απέναντι στη βία και στην ανομία.

Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, που συμβάλλει στην απερίσπαστη λειτουργία των πανεπιστημίων, ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου».

Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε, με περιφρούρηση του χώρου, να είχαν αποφευχθεί.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα εν όψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και καταλήγει:

«Επισημαίνουμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία. Και όταν λέμε κανένας, εννοούμε κανένας…».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:40 - 11 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.