ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ελληνική γλώσσα κάνει εντυπωσιακό comeback στα καναδικά θρανία

11:25 - 06 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Η ελληνική γλώσσα κάνει εντυπωσιακό comeback στα καναδικά θρανία
Η αγγλική φράση «It’s greek to me», χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάτι που είναι πολύ δύσκολο και ακαταλαβίστικο. Και ύστερα, ήρθε το Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, για να αντιστρέψει αυτό το στερεότυπο!

Το New Media Lab του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία και χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε μία φιλόδοξη πρωτοβουλία. Και το όνομα αυτής, «Rebooting the Greek Language / Επανεκκινώντας την Ελληνική Γλώσσα».

Όπως τονίζει ο Κώστας Δεδεγκίκας, Σύμβουλος Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «στόχος μας είναι να δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά εργαλεία μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης, ώστε να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα τόσο στα σπίτια, όσο και στα σχολεία των Ελλήνων της διασποράς».

Ελληνομαθείς από κούνια

Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, οι νεότερες ηλικίες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη μάθηση ξένων γλωσσών, γι’ αυτό ακριβώς, η όλη δράση δίνει μεγάλη έμφαση στα παιδιά νηπιακής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μάθε παιδί μου (ελληνικά) γράμματα

Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Αν τα παιδιά των Ελλήνων της διασποράς μεγαλώνουν σε σπίτια όπου τα ελληνικά αποτελούν κάτι το εξωτικό και εξεζητημένο, φυσικό είναι και τα ίδια, να μην ενδιαφερθούν ποτέ για τις ρίζες τους.

Αν όμως μάθουν να αγαπούν τα ελληνικά και μάλιστα μέσα από τον Δούρειο Ίππο των νέων τεχνολογιών; Τότε ναι, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δεν θα αποτελεί οικογενειακό βάσανο, αλλά ένα συναρπαστικό ταξίδι σε λέξεις, έννοιες και φράσεις.

Ελληνικά για gamers

Τα video games, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το παιχνίδι της εκμάθησης! Οι μαθητές-παίκτες, κερδίζουν και χάνουν στοχεύοντας σε υψηλές βαθμολογίες και εντυπωσιακές επιδόσεις. Η τέχνη και τεχνική της παιχνιδοποίησης (gamification) μέσω της τεχνολογίας, εισάγει τους νέους της διασποράς σε ένα σύμπαν στο οποίο θα μπορούν να κερδίζουν πόντους και διάφορες άλλες online επιβραβεύσεις, ενώ παράλληλα, και χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν, θα μαθαίνουν τη γλώσσα των παππούδων τους.

Και κάπως έτσι, η τόσο γνωστή αγγλική φράση, αλλάζει: «It’s not Greek to me!» θα μπορούν να αναφωνούν οι Έλληνες της διασποράς, καθώς θα τα καταλαβαίνουν όλα. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.