ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαϊδέματα στην Τουρκία κι από το Συμβούλιο της Ευρώπης!

13:39 - 09 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Χαϊδέματα στην Τουρκία κι από το Συμβούλιο της Ευρώπης!
Επιβεβαίωση του ότι, η τουρκική διπλωματία βρίσκεται χρόνια μπροστά από κάθε άλλη στον κόσμο, αποτελούν τα όσα ειπώθηκαν, διά στόματος της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, στην διάσκεψη για το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία.

Κατ’ αρχήν η ΓΓ του ΣτΕ διαβεβαίωσε ότι, η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει την πρακτική και τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού, στις μεταρρυθμίσεις, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φροντίζοντας να ενισχύσει την ρητορική Ερντογάν λέγοντας ότι «η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από τρία χρόνια στην Τουρκία ήταν «μια παράνομη επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος-μέλος του ΣτΕ, η Γενική Γραμματέας υποστήριξε ότι η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Τουρκίας, έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα, όπως το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας και τη σημαντική νομολογία του δικαστηρίου.

Η οριστικοποίηση του νέου Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα άλλο από αυτά τα αποτελέσματα, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι, εντούτοις, απαιτείται ακόμη πρόοδος σε ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, ιδίως τα μειονεκτήματα που εντοπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους τομείς της ποινικής δικαιοσύνης, της στέρησης της ελευθερίας και της ελευθερίας έκφρασης.

Η Γενική Γραμματέας του ΣτΕ, άφησε για το τέλος της ομιλίας της, τις ενστάσεις ότι, η ασάφεια ορισμένων νομοθεσιών, η περιορισμένη ή στενή ερμηνεία των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υπερβολικοί περιορισμοί των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, εξακολουθούν να αποτελούν αιτία πολλών προσφυγών στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, απαιτούνται αλλαγές στη δικαστική ερμηνεία και περαιτέρω νομοθετικές τροποποιήσεις», ανέφερε. Συνεπώς, το σχέδιο δράσης πρέπει να ενισχύσει τα εγχώρια εργαλεία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τα δικαιώματα των πολιτών στην τουρκική νομοθεσία και πρακτική. «Η επίτευξη των μέγιστων αποτελεσμάτων θα απαιτήσει πολιτική κίνηση, εντατική δικαστική αλληλεπίδραση μεταξύ Στρασβούργου και Άγκυρας, συνεκτικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς - συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεων μέσων ενημέρωσης - και την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών, στο υψηλότερο επίπεδο, στην πράξη», κατέληξε.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 09 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.