ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητούν από την Κομισιόν να κάνει «ντα» την ελληνική κυβέρνηση!

15:32 - 17 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Ζητούν από την Κομισιόν να κάνει «ντα» την ελληνική κυβέρνηση!
Μη έχοντας, προφανώς, παρακολουθήσει την αλληλογραφία, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα, οι έξη ευρωβουλευτές του Σύριζα, καλούν, με γραπτή τους ερώτηση, την Κομισιόν να κάνει «ντα» (sic) την κυβέρνηση γι’ αυτή της την απόφαση.

Απληροφόρητοι, εμφανώς, καταγγέλλουν στην Κομισιόν ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την μετατροπή όλων των ανοιχτών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hotspots) σε κλειστά κέντρα, είτε προαναχώρησης είτε υποδοχής και ταυτοποίησης.

Συμπεραίνουν δε, ως ειδήμονες στο μεταναστευτικό, ότι «με τον τρόπο αυτό η γενικευμένη, μαζική και συστηματική κράτηση γίνεται ο κανόνας της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας σε αντίθεση με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Έτσι, οι Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Αλέξης Γεωργούλης, ερωτούν την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αν έχει ζητηθεί η γνώμη της για τη μετατροπή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε κλειστά κέντρα κράτησης, λες και θα έπρεπε οι αποφάσεις της κυβέρνησης ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, να έχουν την σύμφωνη γνώμη και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτούν, ακόμη, αν είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις συμβατές με τις οδηγίες 2013/33/ΕΕ, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή αιτούντων διεθνή προστασία και 2008/115/ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 8 της πρώτης και τα άρθρα 15 και 18 της δεύτερης.

Συμπεραίνοντας, αυθαίρετα, δε ότι, υπό κράτηση θα βρεθούν και χιλιάδες ανήλικοι, έχουν την απορία αν είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία του μείζονος συμφέροντος του παιδιού και επιπλέον με το άρθρο 23 της οδηγίας 2013/33/ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.