ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μενδώνη για Αμφίπολη: Το 2020 ξεκινά μελέτη με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

13:54 - 18 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Μενδώνη για Αμφίπολη: Το 2020 ξεκινά μελέτη με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
Για «τρομερή καθυστέρηση» από το 2015 στις εργασίες στο μνημείο της Αμφίπολης έκανε λόγο η Λίνα Μενδώνη, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι «από τις αρχές του 2020 ξεκινά η υλοποίηση μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε, με αφορμή την έγκριση από το ΚΑΣ των μελετών για το ταφικό τμήμα που αποκαλύφθηκε το 2014 και τον μαρμάρινο περίβολό του, ότι «στόχος είναι εκτός από το να γίνει επισκέψιμο το ταφικό συγκρότημα, να αναστηλωθεί και ο μαρμάρινος περίβολος».

Η κα. Μενδώνη εξήγησε ότι «τα αρχιτεκτονικά μέρη του περιβόλου έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται εκεί που είναι το λιοντάρι της Αμφίπολης, ενώ βρέθηκαν και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη στη Λίμνη Κερκίνη, συνολικά πρόκειται για 300 αντικείμενα».

Αναφορικά με τις σφίγγες της Αμφίπολης η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «η μελέτη προβλέπει την επανατοποθέτηση της κεφαλής της σφίγγας και των φτερών στη θέση τους».

Ουδέποτε συσχετίσαμε το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ερωτηθείσα για το αν και πότε θα γίνει νέα ανασκαφή στην περιοχή η κα Μενδώνη απάντησε ότι «για να πούμε τι και πού πρέπει να ανασκαφεί χρειάζεται συστηματική αρχαιολογική έρευνα πεδίου που είχε ξεκινήσει με το ΑΠΘ και θα μπει μπροστά ξανά. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δούμε σε ποιο σημείο θα ξεκινήσουν ερευνητικές τομές».

Η κα. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «το υπ. Πολιτισμού ουδέποτε συσχέτισε το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο. Υπήρχαν άλλοι κύκλοι που έλεγαν για ταφικό μνημείο που ανήκει στον Αλέξανδρο».

Παράλληλα, εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο μνημείο που κατασκευάζεται το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. μπορούμε να πούμε ότι καθώς έχει χρησιμοποιηθεί τεράστια ποσότητα από τη Θάσο, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά πολυδάπανο έργο που θα μπορούσαν να αντέξουν τα ταμεία του βασιλείου όταν ήταν ανθηρά».

«Είναι έργο που συνδέεται με τον Αλέξανδρο στην ευρύτερη μορφή του. Μπορεί να είναι κάποιο εξέχον μέλος της οικογένειας ή του κύκλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», συμπλήρωσε η κα Μενδώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.