ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση των κιρσών

12:28 - 27 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση των κιρσών
του Αναστάσιου Χρονόπουλου Αγγειοχειρουργού, Διευθυντή Α΄ Αγγειοχειρουργικό Τμήμα, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Τους βλέπουμε σε γυναίκες (κυρίως) και σε άνδρες  που συχνά παραπονιούνται για κουρασμένα και βαριά πόδια  με πόνο και φαγούρα  (μερικές φορές) η ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις με αλλαγές στο δέρμα που φτάνει μέχρι την εμφάνιση πληγής (έλκους). Αναφερόμαστε στους  κιρσούς η φλεβίτιδα (φλεβική ανεπάρκεια για τους γιατρούς) με την γνωστή σε όλους μας εικόνα ποδιών με φουσκωμένες φλέβες ή κόκκινες-μπλε λεπτές γραμμές που διατρέχουν κατά μήκος την γάμπα και τον μηρό πολλών γυναικών.

Οι κιρσοί οφείλονται στην δυσλειτουργία των βαλβίδων των φλεβών στα ποδιών  με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει και να δημιουργεί προβλήματα υγείας αλλά και εμφάνισης. Οι  γυναίκες  λόγω ορμονικών παραγόντων και της εγκυμοσύνης  επηρεάζονται πολύ συχνότερα, ενώ η κληρονομικότητα παίζει και αυτή τον ρόλο της.

Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αποτελεί αντικείμενο του ειδικού γιατρού και αυτός δεν είναι άλλος από τον αγγειοχειρουργό. Στην αρχικά στάδια αρκούν ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα για να έχουμε ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φροντίζουμε να διατηρούμε κανονικό σωματικό βάρος, ασκούμαστε καθημερινά (ακόμα και λίγη ώρα περπάτημα είναι σημαντικό) αποφεύγουμε τα ίσια (flat) παπούτσια (επιθυμητό τακούνι 2-3 εκ.) ενώ όταν η εμφάνιση το απαιτεί και ψηλότερο τακούνι δεν είναι έγκλημα. Και βέβαια εφόσον ζούμε στην Ελλάδα εκμεταλλευόμαστε την θάλασσα (τα μπάνια βοηθούν) αλλά αποφεύγουμε την πολύωρη ηλιοθεραπεία. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί με αυτά τα μέτρα όλα να πάνε καλά.

Τι γίνεται όμως όταν η κατάσταση εξελιχτεί και έχουμε την εμφάνιση κιρσών;

Είναι κοινό μυστικό ότι η ασθενής θα επισκεφτεί τον γιατρό  για την άσχημη εμφάνιση των ποδιών. Για τον γιατρό  προτεραιότητα έχει  η αντιμετώπιση της κακής φλεβικής κυκλοφορίας  χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται το αισθητικό κομμάτι. Εδώ πλέον η αντιμετώπιση απαιτεί επεμβατικές μεθόδους δηλ. χειρουργική παρέμβαση. Στην κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται η αφαίρεση της κύριας (σαφηνούς) φλέβας και όλων των κιρσών. Η επέμβαση αυτή είναι μικρής βαρύτητας,  δοκιμασμένη στο χρόνο και με άριστα αποτελέσματα ενώ αποτελεί και μέτρο σύγκρισης όλων των άλλων νεότερων τεχνικών.

Οι  τεχνικές αυτές διαφέρουν στο γεγονός ότι η σαφηνής φλέβα δεν αφαιρείται αλλά με διάφορες μεθόδους καταστρέφεται στην θέση της. Οι πρώτες από αυτές τις τεχνικές  (laser, ραδιοσυχνότητες ατμός) χρησιμοποιούν την θερμότητα για τον σκοπό αυτό. Η μεγάλη αύξηση όμως της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στην φλέβα (80-90 βαθμοί) πέρα από τον κίνδυνο τοπικού εγκαύματος, τις κάνει ακατάλληλες για λεπτά πόδια που η φλέβα είναι πολύ κοντά στο δέρμα.

Για τους λόγους αυτούς αναπτύχτηκαν  πιο σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούν τον εσωτερικό τραυματισμό της φλέβας σε συνδυασμό με έγχυση σκληρυντικών  ουσιών (σύστημα Clari-vein). Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος των γύρω ιστών, είναι ασφαλέστερες και  πρακτικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση τους. Τελευταία χρησιμοποιείται για την σύγκλειση της φλέβας ειδική «κόλλα»  αλλά ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα σε βάθος χρόνου ενώ και το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Εάν λοιπόν έχετε κιρσούς, επισκεφτείτε άμεσα τον αγγειοχειρουργό-αγγειολόγο. Είναι ο κατάλληλος να σας υποδείξει τον σωστό τρόπο που θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.