ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών απαιτεί τα Πνευματικά Δικαιώματα- Αλλιώς... σιωπή

19:54 - 22 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Η ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών απαιτεί τα Πνευματικά Δικαιώματα- Αλλιώς... σιωπή
Άδεια στην ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) για να αναλάβει τη διαχείριση των Πνευματικών τους Δικαιωμάτων ζητούν οι Έλληνες δημιουργοί που πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιανουαρίου στο θέατρο Άλσος. Εκ μέρους της ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών, ο Φοίβος Δεληβοριάς κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να υλοποιήσουν τις γραπτές τους δεσμεύσεις. "Δεν υποχωρούμε", τόνισαν οι καλλιτέχνες που είναι αποφασισμένοι να συντονίσουν τις δράσεις τους και να φτάσουν μέχρις... εσχάτων. Ετοιμάζουν διαμαρτυρίες με φωνές και μουσικές, αλλά επισημαίνουν πως αν χρειαστεί θα περάσουν σε διαμαρτυρίες με παύση της μουσικής και απαγόρευση της αναπαραγωγής της, σημειώνοντας με νόημα πως η σιωπή τους θα είναι εκκωφαντική.

Μία σύντομη αναδρομή του τι έχει συμβεί

Οι Έλληνες δημιουργοί αναφέρουν πως μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, λόγω του γνωστού σκανδάλου των τότε διαχειριστών που καταχράστηκαν ένα μεγάλο ποσό (σ.σ. ακόμα αυτή η υπόθεση δεν έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη), υπήρξε πολιτική απόφαση να περάσουν τα δικαιώματά τους στον νέο φορέα της ΕΔΕΜ. Επί υπουργίας Κονιόρδου, δημιουργήθηκε ένα μεταβατικό σχήμα (η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων), αλλά η διαδικασία έκτοτε έχει... κολλήσει. Η μετάβαση από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης στην ΕΔΕΜ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω κάποιων καθυστερήσεων από τη μεριά των καλλιτεχνών, που μάλλον τότε δεν ήταν τόσο ενωμένοι όσο εμφανίζονται (θα δείξει αν πράγματι είναι) σήμερα, οι διαδικασίες έμειναν πίσω. Μετά προκηρύχθηκαν εκλογές και το μπαλάκι πέρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευθεί πως στηρίζει τις θέσεις των καλλιτεχνών. Το ίδιο έκανε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο. Έκτοτε, όμως, όπως καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες η υπουργός έχει αλλάξει στάση. Για μήνες δεν απαντούσε καν στις επιστολές που τις έστελναν και τελικά το έπραξε μόλις εμφανίστηκε υποψήφιος ιδιώτης διαχειριστής.

IMG 20200122 144834

Ο νέος... παίκτης, η Μενδώνη και η ΕΔΕΜ

Όπως έχουμε γράψει ήδη στο Reporter αυτός είναι ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Μάρης, που έχει δημιουργήσει μία Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) και ζητά τη διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων για λογαριασμό των καλλιτεχνών, οι οποίοι από τη μεριά τους επιμένουν στο αρχικό σχέδιο. Επιθυμούν δηλαδή να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απάντησε στις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, τους οποίους και διαβεβαίωσε πως «στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων».

Οι καλλιτέχνες ζητούν τώρα από την κα. Μενδώνη να κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση και να μη μείνει στα λόγια: «Ο αγώνας μας είναι μεγάλος και δυνατός και σκοπός είναι μια άδεια. Η άδεια της ΕΔΕΜ», τόνισε ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέβασε περισσότερο τους τόνους όταν πήρε το λόγο, υπογραμμίζοντας πως οι δημιουργοί είναι αυτή τη φορά ενωμένοι (σ.σ. μέχρι αποδείξεως του εναντίου) και αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν:  "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και θελήσαμε να σας απευθυνθούμε. Σε κανένα σχεδόν μέρος στον κόσμο το πνευματικό δικαίωμα δεν το διαχειρίζονται ιδιώτες. Ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε γραπτώς. Όπως και η Υπουργός Πολιτισμού είπε πως θα μας στηρίξει. Τώρα μας ζητάει business plan, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από τον Φεβρουάριο και βλέπουμε πως στο μεταξύ μπαίνουν νέοι "παίκτες". Ζητάμε δημόσια από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεσή του και να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση της ΕΔΕΜ".

Όσο για το πώς προτίθενται να αντιδράσουν οι καλλιτέχνες ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε "Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα κάνουμε κινητοποιήσεις. Θα διαμαρτυρηθούμε και θα φωνάξουμε. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε. Αν όχι, τότε θα οργανώσουμε τη σιωπή μας και θα είναι εκκωφαντική", τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του και καταχειροκροτήθηκε.

Στα όρια τους οι καλλιτέχνες

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Νικολόπουλος, Νταλάρας, Ξαρχάκος, Νικολακοπούλου, Σαββόπουλος, Πλιάτσικας, Δεληβοριάς, Ανδρέου, Καραμουρατίδης, Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπαχ Σπυρόπουλος, Φάμελλος, Φοίβος, Μπαρμπέρης, Οδυσσέας Ιωάννου.

IMG 20200122 133140

Οι παραπάνω μαζί με το 95% σχεδόν των ανθρώπων που διαμορφώνουν το ελληνικό ρεπερτόριο σήμερα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ΕΔΕΜ. Αυτή είναι η μεγάλη τους δύναμη και η πιο τρανή απόδειξη ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. "Πιο σοβαρό business plan από το ποιοι είμαστε και ποιο είναι το ρεπερτόριό μας, δεν υπάρχει", σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι τα έσοδα της ΑΕΠΙ που ήταν πολύ μεγάλα αποδεικνύουν τη δυναμική του ελληνικού τραγουδιού.

Βρεθήκαμε στο Άλσος και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού βρίσκονται πλέον στα όριά τους. Είναι οργισμένοι και αυτό τους ενώνει, έστω κι αν αυτή η ενότητα μοιάζει εύθραυστη. Αυτή την ώρα είναι υπαρκτή, καθώς πολλοί δημιουργοί, κυρίως στιχουργοί, αλλά και συνθέτες που δεν έχουν τη δυνατότητα για live εμφανίσεις, βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί που είναι πένητες, καθώς δεν έχουν εισπράξει δικαιώματα εδώ και χρόνια. Η φωνή τους αξίζει να ακουστεί για να μη φτάσουμε στη σιωπή, που θα είναι επώδυνη για την κοινωνία μας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:05 - 22 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.