ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Θα μείνουμε μόλις 4 μεγάλοι στον κλάδο"

14:05 - 26 Ιουν 2007 | Συνεντεύξεις
Την εκτίμηση ότι μετά της ανακατατάξεις που γίνονται στον κλάδο τελικά οι επικρατέστεροι μεγάλοι δεν θα ξεπερνούν τους 4 διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ''R'' ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Ιωάννης Κατσιβέλης.

Ερ: Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών την τελευταία τριετία ζει σε κλίμα εξαγορών. Κλίμα που αντί να αποκλιμακώνεται ενισχύεται περισσότερο. Πόσο ακόμη κ. Ι. Κατσεβέλη;

Απ: Πριν από τρία χρόνια υπήρχαν περί τις 300 επιχειρήσεις στον κλάδο και σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνουν τις 100. Ουσιαστικά συμφωνώ με την διαπίστωση που κάνατε για το κύμα των εξαγορών. Θεωρώ όμως ότι ο κύκλος των ανακατατάξεων θα αργήσει κάποια χρόνια ακόμα και τελικά οι επικρατέστεροι μεγάλοι δεν θα ξεπερνούν τους 4. Σε αυτούς τους τέσσερις θα πέσει και το βάρος να διατηρήσουν τα πρωτεία του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και από την άλλη να επιδιώξουν τον ελέγχο του 50% της πανμεσογειακής και ευρωπαϊκής ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια της. Οι εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να φθάσουν την παραγωγή στους 110.000 τόνους περίπου σήμερα από 50.000 τόνους που ήταν το 1997. Πιστεύω λοιπόν ότι το μέλλον είναι μπροστά.

Ερ: Η εταιρεία σας σύμφωνη με τον πνεύμα της εποχής που απαιτεί εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη και ενίσχυση προχώρησε σε αρκετές προσαρτήσεις εταιρειών. Είσαστε ικανοποιημένος από τις κινήσεις σας;

Απ: Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τις κινήσεις του, καθώς πρέπει να σας ομολογήσω ότι κάποιες εταιρείες που βολιδοσκοπούσα μου ξέφυγαν. Πάντως δεν τα πήγαμε και άσχημα, εάν σκεφτείτε ότι από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει 15 εξαγορές. Η μεγαλύτερη εξ αυτών ήταν ένας ιχθυογεννητικός σταθμός στη Τραγάνα που περιελάμβανε και συσκευαστήριο καθώς και δύο μονάδες πάχυνσης και στοίχισε περί τα 3 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας αυτών των εξαγορών καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή του τελικού μας προϊόντος από τους 8.000 τόνους στους 12.000 τόνους και ο στόχος είναι να φθάσουμε τους 15.000 τόνους μέχρι το 2010. Στόχο που θεωρώ ότι θα επιτευχθεί νωρίτερα, καθώς βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τις προσαρτήσεις νέων εταιρειών ενώ σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και τις επενδύσεις μας στις υποδομές μας, οι οποίες θα συνδράμουν θετικά στην παραγωγή μας.

Ερ: Οι ανταγωνιστές σας σε αντίθεση με εσάς έχουν κάνει ήδη τις κινήσεις τους στο εξωτερικό. Εσείς δείχνεται μία δυστακτικότητα γιατί;

Απ: Πιστεύω ότι τα όρια της χώρας μου δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί. Χωρίς να θέλω να κάνω την "Πυθία" θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει πρωτίστως να μεγαλώσει μέσα στο ίδιο του το σπίτι και στη συνέχεια να κοιτάξει παραέξω. Δεν μπορώ ωστόσο να σας κρύψω ότι δεν κοιτάμε και καθόλου το εξωτερικό. Το αντίθετο κάνουμε τις έρευνες αγοράς που πρέπει και όταν αιστανθούμε σίγουροι θα το κάνουμε το βήμα. Πάντως θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου ακούει μόνο σε ένα όνομα, Τουρκία.

Ερ: Εκτός από τις επικείμενες εξαγορές ποιες άλλες είναι οι βασικές προτεραιότητες της εταιρείας;

Απ: Ενας από τους βασικότερους στόχους μας για να μην πω σχεδόν πρωταρχικώς είναι η διαφοροποίηση του προϊόντος μας από τον ανταγωνισμό. Για να σας πω ένα παράδειγμα ανεβάσαμε το μέσο βάρος του ψαριού από τα 400 γρ στα 550 γρ. Για να το πετύχεις αυτό και το βασικότερο να το υποστηρίξεις χρειάζεται άλλες υποδομές και διαρκή έρευνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.