ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταναστευτικό: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου

09:53 - 11 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Μεταναστευτικό: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα λύση στο σύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της, ιδιαίτερα στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών-προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν πλέον ξεπεράσει τις αντοχές τους, ενώ και οι αντιδράσεις των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, δείχνουν να γίνονται ολοένα και πιο ακραίες. Έτσι το έργο της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο, παρ' ότι όλοι θεωρούν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αμφισβητείται για το αν και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα νησιά. Οι δομές στα νησιά φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους παραπάνω από τη δυναμική τους, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών έχουν χάσει κάθε αίσθημα ασφάλειας, όπως και την υπομονή τους.

Οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων και φορέων είναι μεγάλες, τόσο σε όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση δίπλα στα σπίτια τους, όσο και για το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται στη μεταφορά τουλάχιστον των μισών αλλοδαπών στην ηπειρωτική χώρα και στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, για τους υπόλοιπους, με παράλληλη επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασυλίας. Οι κάτοικοι των νησιών και οι φορείς αρνούνται την κατασκευή των κλειστών δομών και ζητούν από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση και τη μεταφορά των καταυλισμών.

Χαρακτηριστικά της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί, είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν πριν από λίγα 24ωρα μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών. Η αστυνομία ταυτοποίησε 14 αλλοδαπούς που συμμετείχαν στις ταραχές της Μόριας, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία.

Αντιδράσεις στα νησιά για το σχέδιο της Κυβέρνησης

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για επίταξη χώρων, με στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών, έπιασε… εξαπίνης τα νησιά σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.

Ο κ. Μουτζούρης χαρακτηρίζει «έκπληξη» την απόφαση, ενώ εκτιμά «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.