ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SZ: Νέα πρόταση φιλοξενίας προσφυγόπουλων από τη Λέσβο

11:53 - 15 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
SZ: Νέα πρόταση φιλοξενίας προσφυγόπουλων από τη Λέσβο
Το βόρειο γερμανικό κρατίδιο τoυ Σλέσβιγκ Χολστάιν προστίθεται ανάμεσα στα κρατίδια που δηλώνουν διατεθειμένα να υποδεχθούν ασυνόδευτα παιδιά από προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σε περίπτωση που βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, το κρατίδιο θα πάρει άμεσα παιδιά και έφηβους, όπως είπε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Χανς Γιόαχιμ Γκρότε, «δεδομένου ότι τα 5.000 παιδιά εκεί δεν έχουν καμιά προοπτική», όπως τόνισε.

Στο άρθρο, που επικαλείται η Deutsche Welle, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι προηγήθηκε επιστολή προς τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, στην οποία ο Γκρότε έκανε έκκληση στον ίδιο και σε όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους του, να βρουν άμεσα λύση. Στην ίδια επιστολή ο Γκρότε ζητά από τον Ζεεχόφερ να εγκρίνει το ταξίδι 25 έως 30 νεαρών προσφύγων από τη Λέσβο και να στηρίξει την είσοδο στη χώρα. Η αντιπρόεδρος της τοπικής Βουλής στο Κίελο Αμινάτα Τουρέ, σε δηλώσεις της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων που αναδημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζει ότι αρκετοί δήμοι και κοινότητες είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν νεαρούς πρόσφυγες από τη Λέσβο, αλλά τώρα χρειάζεται η συναίνεση του Ζεεχόφερ. Χωρίς αυτή δεν μπορούν δήμοι και κοινότητες να δράσουν. 

Το ΕΔΔΑ και το pushback προσφύγων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΕΔΔΑ εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, οι αντιδράσεις όμως στο γερμανικό τύπο συνεχίζονται. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ένα κράτος, εν προκειμένω η Ισπανία, μπορεί να απωθεί πρόσφυγες που πέρασαν παράνομα στην επικράτειά της. Επρόκειτο, πιο συγκεκριμένα, για δύο μετανάστες που πέρασαν στον θύλακα της Ισπανίας Μελίγα στη βόρειο Αφρική. Τμήμα σχολιαστών του γερμανικού τύπου προβάλει ενστάσεις.

Η Frankfurter Rundschau υπογραμμίζει ότι οι δικαστές διατύπωσαν μια εξαιρετικά σκληρή βασική αρχή. Όποιος παράνομα προσπαθεί να εισέλθει σε μια χώρα, μπορεί να απωθείται χωρίς εξέταση εάν χρήζει διεθνούς προστασίας. Και ο σχολιαστής σημειώνει: «Αυτό σημαίνει δικαστική νομιμοποίηση του λεγόμενου push-back των Ισπανών. Σημαίνει επίσης ότι η απειλή βασανιστηρίων ή διώξεων δεν παίζουν κανένα ρόλο πλέον. Το δικαστήριο του Στρασβούργου προκαλεί επικίνδυνο ρήγμα στην αρχή της μη επαναπροώθησης (non refoulemant) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Εκεί αναφέρεται κατηγορηματικά ότι κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε βασανιστήρια, να υποβάλλεται σε απάνθρώπη, εξευτελιστική ποινή ή μεταχείριση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύουν ακόμη και έναν κατάδικο από επαναπροώθηση σε χώρα μη ασφαλή…».  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.