ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσης

17:23 - 21 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσης
«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής», σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα ερωτήματα που έθεσαν την Πέμπτη τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Μπρακουμάτσος απάντησε μόνο στο ένα σκέλος των ερωτημάτων που του έθεσε η προανακριτική, αυτό που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων. Την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει ότι «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος η απάντηση του Άρειου Πάγου

«Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του Άρειου Πάγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ». 

Μετά την απόφαση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες- κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή, χωρίς φόβο».

Διαβάστε επίσης:

Τα τηλεφωνήματα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 21 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.