ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοροναϊός: Ψυχραιμία και προσλήψεις στα νοσοκομεία συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι

19:05 - 24 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Κοροναϊός: Ψυχραιμία και προσλήψεις στα νοσοκομεία συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι
Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο Βασίλης Κικίλιας και λοιμωξιολόγοι με επικεφαλής τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία, ακόμη κι αν ο κοροναϊός κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα στην Ιταλία, άλλωστε, φέρνουν πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο χωρίς πανικό.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε μάλιστα μετά το τέλος της σύσκεψης πως ο κοροναϊός Covid 19 εμφανίζεται ως ήπια νόσος, καθώς στο 85% των περιπτώσεων συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, τόσο από την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και από αυτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια) της Ελλάδας, με αφορμή την έξαρση της κατάστασης στη γειτονική Ιταλία, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Χρειάζονται προσλήψεις, όχι έλεγχοι στις πύλες εισόδου

Σημείωσε ωστόσο ότι σε ότι αφορά στην Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσουν άλλα οριζόντια μέτρα, όπως οι προσλήψεις προσωπικού, η αύξηση της χρηματοδότησης του υγειονομικού συστήματος και η επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας αντί σε χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου που είναι αναποτελεσματικές.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι στο 90% των κρουσμάτων που αφορούν στην Ευρώπη τα μέτρα στις πύλες εισόδου των χωρών δεν έχουν αποδώσει.

Αναφορικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής που θα πρέπει όλοι να τηρούμε:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

- Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κικίλιας: Είμαστε... θωρακισμένοι

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, του επικεφαλής της επιτροπής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας έχει λάβει τα μέτρα του, γεγονός που αποδείχθηκε με τη διαχείριση όλων των ύποπτων περιστατικών.

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνισή του και στην Ελλάδα, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως "είμαστε προετοιμασμένοι".

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 24 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.