ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησαν τα έργα στη Χίο-Ένταση μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ

13:59 - 25 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Ξεκίνησαν τα έργα στη Χίο-Ένταση μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ
Υπό την εποπτεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων – προς αποφυγή τυχόν επεισοδίων – ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του νέου κλειστού κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Χίο.

Μηχανήματα έργου του στρατού, τα οποία έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας στο νησί, ξεκίνησαν τις εργασίες στην τοποθεσία «Κρητικός Λάκος – Ψείρα», η οποία έχει επιταχθεί από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ωστόσο, επικράτησε ένταση μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την έναρξη των έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 45χρονου άνδρα, ενώ προέβησαν στην κατάσχεση 63 βομβών μολότοφ και 16 ρουκετών.

Ίδιο το σκηνικό και στη θέση Καράβα στη Λέσβο, όπου από τα ξημερώματα λαμβάνουν χώρα «οδομαχίες» μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, με τους τελευταίους να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς έχουν στήσει οδοφράγματα, με στόχο την αποτροπή της έναρξης των έργων. Στο σημείο, μάλιστα, βρισκόταν και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ. 

Η ένταση στα δύο νησιά ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όταν αποβιβάστηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καθώς και μηχανήματα έργου. Οι κάτοικοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τις εξόδους του λιμανιού, με την αστυνομία να «απαντά» με χρήση χημικών προκειμένου να απωθηθούν οι διαμαρτυρόμενοι.

Πέτσας: Δεν υπάρχει άλλη οδός πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές

Δεν υπάρχει άλλη οδός πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας πως οι εργασίες για την κατασκευή τους ξεκινούν άμεσα.

«Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησιά), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» επανέλαβε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» πρόσθεσε.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 25 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.