ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοροναϊός: Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

14:09 - 26 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Κοροναϊός: Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα
Σε μία γυναίκα στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 38χρονη γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της ομάδας των ειδικών του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα η γυναίκα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και λαμβάνει ήδη αντιική αγωγή ενώ τα συγγενικά της πρόσωπα έχουν τεθεί σε απομόνωση. Επίσης γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της ασθενούς, για να αποφασιστεί αν θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, υπενθύμισε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία, ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κρούσματος.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και το υπουργείο Υγείας συνιστούν σε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες πρσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Νωρίτερα, αρνητικό βγήκε το ύποπτο περιστατικό για κοροναϊό στο Αττικό Νοσοκομείο, έπειτα από εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής.

Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Η χώρα μας, πάντως, είναι προετοιμασμένη για το πρώτο κρούσμα, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας, από τη στιγμή που ο κοροναϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, όπου οι ασθενείς είναι πλέον εκατοντάδες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι προχωρά σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα για την αποφυγή και τον περιορισμό διάδοση του κοροναϊού.

Το πρώτο άρθρο αφορά σε μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Αναλυτικά:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Επιπλέον, η ΠΝΠ θα προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Τη δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Τη δυνατότητα απευθείας αγοράς, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
  • Τη δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης στο δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 26 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.