ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έβρος: Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα σύνορα (live εικόνα)

16:26 - 28 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Έβρος: Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα σύνορα (live εικόνα)
Έκρυθμη είναι η ατμόσφαιρα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, το οποίο έκλεισε έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η απόφαση ελήφθη από την Ελλάδα ως μία πρώτη απάντηση στις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της και να στείλει το νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία στην Ευρώπη. Σε ετοιμότητα ο στρατός ξηράς στον Έβρο και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στο βόρειο Αιγαίο.
 
Στη «νεκρή ζώνη» των συνόρων βρίσκονται εγκλωβισμένα περίπου 400 άτομα. Την ίδια ώρα, η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στο σημείο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Το μεσημέρι της Παρασκευής μάλιστα προχώρησαν σε ρίψη χημικών και σε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να αποτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες.
 
Δείτε live εικόνα

Ασφαλώς πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν και από άλλα σημεία των συνόρων και φυσικά όχι μόνο από νόμιμες πύλες εισόδου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να συντονίσει από κοντά τις επιχειρήσεις του στρατού, που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ και Πούτιν - Ερντογάν

Σε αυτό το φόντο πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση στην Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησε την υποστήριξη της Ευρώπης απέναντι στις απειλές του Τούρκου Προέδρου. Επίσης, είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της και δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό.
 
Αμέσως μετά την επικοινωνία Μέρκελ - Μητσοτάκη, η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε πως θα υπάρξει επικοινωνία της Καγκελαρίου και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συνομίλησαν με στόχο την «εξομάλυνση της κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία» και συμφώνησαν να υπάρξει σύντομα μία Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και άλλων χωρών για το θέμα.
Σε επιφυλακή και το πολεμικό ναυτικό

Η κατάσταση είναι σε τεντωμένο σχοινί και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επισκέπτεται εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο. Ήδη με εντολή Πλακιωτάκη, οι λιμενικές αρχές και των τριών νησιών ενισχύονται από σήμερα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 17:33 - 28 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.