ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος:Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καθυστερήσει

16:39 - 10 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος:Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καθυστερήσει
«Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καθυστερήσει» σύμφωνα με τον Σπύρο Φιλιώτη, αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της Φαρμασέρβ-Λίλλυ ΑΕΒΕ, ο οποίος εκλήθη από την επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής να ενημερώσει για θέματα «Κλινικής Έρευνας και Καινοτομίας στο Φάρμακο».

Όπως είπε ο κ. Φιλιώτης, γίνονται κλινικές μελέτες και για εμβόλια και για θεραπείες, αλλά «το εμβόλιο θα καθυστερήσει, και η παραγωγή για 7 δισεκ. εμβόλια θέλει μια δεκαετία». Είπε ακόμη ότι για τις ευπαθείς ομάδες χρειάζονται ένα δισεκ. εμβόλια και εκτίμησε ότι εφόσον πετύχουν οι μελέτες, τα εμβόλια μπορεί να αρχίσουν να είναι διαθέσιμα σε ένα χρόνο από σήμερα, αλλά δεν θα είναι τεράστιος αριθμός.

Ο κ. Φιλιώτης, που είναι επίσης αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας (PhRMA Innovation Forum) είπε ότι η ΕΕ έχει δώσει 2,5 δισεκ. ευρώ σε ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.  Μίλησε επίσης για τις έρευνες τριών κέντρων για το αν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κάποια (υπάρχοντα) εμβόλια για τον κορωνοϊό. 

«Για αρκετά παλιά φάρμακα γίνονται και ειδικές μελέτες, στην Κίνα, κυρίως, γιατί εκεί είναι τα περισσότερα κρούσματα, ως θεραπείες στους βαριά νοσούντες. Ένα φάρμακο που είχε αναπτυχθεί για τον Έμπολα, τώρα υποπτεύονται ότι «δουλεύει» για τον κορωνοϊό και κάνουν κλινική έρευνα στην Κίνα για να δουν αν «δουλεύει» ως θεραπεία σε βαριά νοσούντες» είπε ο κ. Φιλιώτης και πρόσθεσε: «Αν αυτά πετύχουν, [..] μπορεί το καλοκαίρι να ξέρουμε ότι ένα παλιό φάρμακο είναι θεραπεία και γίνεται καλά ο ασθενής που είναι σε κρίσιμο στάδιο. Μακάρι».

Τέλος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κερδοφόρο το φάρμακο (για τις εταιρίες που θα το αναπτύξουν). «Μόνο το κόστος της κλινικής έρευνας, τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να βρεις τη θεραπεία. Θα χρειασθεί μετά να βρεθούν ένα δισεκατομμύριο ασθενείς για να βγουν τα κόστη της έρευνας. Το κάνουνε - γιατί και εμείς άνθρωποι είμαστε στις εταιρείες - και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Κερδίζουμε από κάποιο άλλο φάρμακο και θα τα επενδύσουμε εδώ γιατί είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Φιλιώτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 10 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.