ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση: Πώς αξιολογούν οι Έλληνες τα μέτρα για τον κορονοϊό

11:45 - 13 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Δημοσκόπηση: Πώς αξιολογούν οι Έλληνες τα μέτρα για τον κορονοϊό
Υπέρ του «λουκέτου» στα σχολεία, του περιορισμού των επαφών και των μετακινήσεων αλλά και της αναβολής της Θείας Κοινωνίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης Covid Control της Interview, που διενεργήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 800 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9-12 Μαρτίου 2020, δείχνουν ότι οι ερωτώμενοι τάσσονται υπέρ της ψυχραιμίας, ενώ αποτιμούν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειονότητα των Ελλήνων (89%) κρίνει απαραίτητο το κλείσιμο των σχολείων, ενώ το 71% είναι υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας.

Αναλυτικά:

Ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι μία πραγματικότητα για το 78% των ερωτώμενων (δεν περιόρισε τις μετακινήσεις του το 22%), ενώ το 80% μείωσε τις εξόδους του (εστιατόρια, καφετέριες κ.ά.), έναντι του 20% που δεν τις συρρίκνωσε.

Η πανδημία έχει μειώσει γενικότερα τις κοινωνικές επαφές και το 75% παραδέχεται κάτι τέτοιο, έναντι του 25% που δεν έκανε κάτι ανάλογο. Ωστόσο, το 90% δεν έχει σκεφτεί ή δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων που συνήθως προμηθεύεται από super-market (μόνο το 10% έχει προχωρήσει σε ανάλογη ηλεκτρονική αγορά).

Το 70% απαντά όχι - μάλλον όχι στην ερώτηση: “Έχετε πραγματοποιήσει ή σκέφτεστε να κάνετε αγορές από super-market για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κορονοϊού; (ζυμαρικά, ζάχαρη, όσπρια, χαρτί υγείας)» και το 30% ναι - μάλλον ναι.

Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερη έιναι η αναζήτηση για ιατρικών μασκών, καθώς το 52% έχει πράξει κάτι τέτοιο, έναντι του 48% που απαντά όχι - μάλλον όχι. Σε πολύ υψηλά επίπεδα και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού - μαντηλάκια, καθώς έχει αγοράσει ή αναζητήσει το 82% των ερωτώμενων (μόλις το 18% απαντά όχι - μάλλον όχι)

Ιδιαίτερα θετικά με ποσοστό 87% κρίνονται οι επιδόσεις των υγειονομικών αρχών στο πεδίο της ενημέρωσης για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Για τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία μέχρι στιγμής για την πανδημία το 62% απαντά πως είναι αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωση της και το 38% ότι χρειάζονται και άλλα.

Σχολεία

Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων κρίθηκε απαραίτητο από το 89% των ερωτώμενων και υπερβολικό από το 11%.

Για το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι, το 70% απαντά πως η απασχόληση του απαιτεί φυσική παρουσία και το 30% ότι δύναται να εργαστεί και από την οικία του.

Την ίδια στιγμή, το 71% τονίζει πως όταν βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού θα το κάνει, έναντι του 29% που δεν θα ήθελε.

Υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και υιοθέτησης προληπτικών μέτρων αποδεικνύεται από τις απαντήσεις στην ερώτηση: “Εσείς στην οικογένεια σας έχετε λάβει μέτρα για την προφύλαξη των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; (λιγότερες επισκέψεις, περιορισμό επαφής παιδιών με παππού/γιαγιά), όπου το 75% απαντά ναι - μάλλον ναι και το 25% όχι - μάλλον όχι.

Θεία Κοινωνία

Ανάλογη στάση καταγράφεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση: «Θα αναβάλλατε την μετάληψη (Θεία Κοινωνία) λόγω κορονοϊού;», καθώς το 71% απαντά ναι - μάλλον ναι και το 29% όχι - μάλλον όχι.

Αυτή η πρώτη έρευνα του COVID CONTROL κλείνει με την διερεύνηση των απαντήσεων σε ένα ερώτημα πολλαπλών επιλογών, που είναι το εξής:

«Κατά την άποψη σας τι από τα παρακάτω ισχύει;

  1. Ο κορονοϊός διέρρευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια. Ποσοστό απαντήσεων 30%.
  2. Ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της. Ποσοστό απαντήσεων 37%.
  3. Δεν γνωρίζω - Δεν απαντώ 33%.

Η έκτακτη και ιδιαίτερα ανησυχητική για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, επιβάλλει και έκτακτες σφυγμομετρήσεις των συνεπειών αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης», καταλήγει η έρευνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 13 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.