ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Μια διαφορετική όψη του νομίσματος

09:15 - 18 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Μια διαφορετική όψη του νομίσματος
Η ανθρωπότητα έχει συγκλονιστεί από την εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη, από τις ζωές που έχουν χαθεί και από τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η πανδημία έπληξε την Κίνα και τώρα σαρώνει την Ιταλία που καταγράφει εκατοντάδες νεκρούς ανά ημέρα. Ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε καραντίνα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο για ειδικούς σκοπούς και με αυστηρό έλεγχο των αρχών.

Και, όμως, στη «σκιά» του κορονοϊού προκύπτει ένα στοιχείο αισιόδοξο, όχι τόσο άμεσο, όσο η ίαση των ασθενών ή ο περιορισμός των κρουσμάτων ή ακόμα και η σταθεροποίηση της οικονομίας.

Πρόκειται για το περιβάλλον. Το νέφος έχει μειωθεί στη βόρεια Ιταλία μετά από σχεδόν ένα μήνα περιορισμού των κατοίκων λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στην περιοχή. Φαίνεται, λοιπόν, πως η καραντίνα μπορεί να έχει και άλλα θετικά, εκτός από την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου φαίνεται να έχουν μειωθεί κατά πολύ στις φωτογραφίες από το δορυφόρο Sentinel 5 του προγράμματος Copernicus της Ευρώπης, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Η πρόοδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρωπαϊκή χώρα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων, στις ημερομηνίες 14 Φεβρουαρίου, 24 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου αλλά και στις 8 Μαρτίου.

Δείτε τις σχετικές εικόνες:

Στιγμιότυπο οθόνης 26

Στιγμιότυπο οθόνης 30

Στιγμιότυπο οθόνης 28

Στιγμιότυπο οθόνης 29

Η σύγκριση είναι ακόμα πιο παραστατική στην παρακάτω εικόνα, όπου αριστερά φαίνεται η μέτρηση στις 7 Μαρτίου και δεξιά στις 8 Φεβρουαρίου:

Στιγμιότυπο οθόνης 27

«Έπρεπε να βρεθούμε σε συνθήκες πανδημίας για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, να χαθούν χιλιάδες ζωές για να παραταθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος;», αναρωτιέται κανείς εύλογα. Η απάντηση είναι όχι, αλλά μέσα σε αυτές τις «σκοτεινές» συνθήκες που βιώνουμε, μπορούμε να σκεφτούμε και μελλοντικά - γιατί όχι - να αξιοποιήσουμε ορισμένες πρακτικές και για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο για να προστατευτούμε από μία πανδημία. Ο περιορισμός των μετακινήσεων με αυτοκίνητα και η τηλεργασία σε ορισμένους τομείς αποτελούν κάποια από αυτά τα καλά παραδείγματα.

Άλλωστε, ας θυμηθούμε ότι σε κάποιες χώρες η μάσκα είχε γίνει απαραίτητο αξεσουάρ, πολύ πριν χτυπήσει η πανδημία του Covid-19, εκεί όπου η μόλυνση και το νέφος αποτελούν εδώ και χρόνια καθημερινό φαινόμενο.

kina2

kina

kina1

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 08:57 - 18 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.