ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Ποιες οι ενδεδειγμένες μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές

15:44 - 09 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Ποιες οι ενδεδειγμένες μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές
Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο Covid-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας οριστικοποίησε ομόφωνα η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, σε χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με Covid-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι:

  • Απλή χειρουργική μάσκα (κατηγορίας IR ή IIR)
  • Προστατευτική μπλούζα
  • Γάντια
  • Προστασία ματιών (γυαλιά / ασπίδα προσώπου).

Β. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με Covid-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι

  • Μάσκα (Respirator-N95/ FFP2 ή FFP3)
  • Προστατευτική μπλούζα
  • Γάντια
  • Ασπίδα προσώπου
  • Προστατευτική ποδιά.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε χθεσινή τοποθέτησή του, πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, σημείωσε ότι ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει τη χρήση μάσκας, καθώς η «φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους». Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου».

Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτέρνισμα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους». «Και το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά, παρά υπέρ, στη χρήση μάσκας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς» συμπλήρωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.