ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βloomberg: H Ελλάδα μας δείχνει πως να διαχειριστούμε την κρίση

15:24 - 10 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Βloomberg: H Ελλάδα μας δείχνει πως να διαχειριστούμε την κρίση
Σε δημοσίευμά του το Bloomberg προσπαθεί να συγκρίνει την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά την ταχύτητα των αποφάσεων για τον περιορισμό του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μας δείχνει πως να διαχειριστούμε την κρίση».

«Η πανδημία του Covid19 έχει εκθέσει ηγεσίες παγκοσμίως για τις παραλείψεις, τις καθυστερημένες αντιδράσεις τα λάθη. Από την Ισπανία έως την Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί περίμεναν υπερβολικά πολύ πριν λάβουν δραστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών τους. Μία αξιοσημείωτη- και ενδεχομένως απροσδόκητη- εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η Ελλάδα» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg και προσθέτει ότι προς το παρόν η άμεση αντίδραση έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση, που βιώνουν άλλα πλουσιότερα κράτη. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, έχει συγκρίνει την ταχύτητα αντίδρασης της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα καταστήματα (πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων) μόλις τέσσερις ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου από τον Covid19. Η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν 18 και 30 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο αντίστοιχα. Η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας ήρθε μόλις μία εβδομάδα αργότερα- αρκετά ταχύτερα από ό,τι στις άλλες δύο χώρες. 

Οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν την πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο στα μέσα Μαρτίου είχε μόλις 605 μονάδες εντατικής θεραπείας εκ των οποίων μόνο 557 λειτουργούσαν εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Η Ισπανία με πληθυσμό περίπου 47 εκατομμυρίων άρχισε με 4.400 μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νοσοκομεία της έχουν σήμερα "πλημμυρίσει" με κρούσματα. Ειδικά η σύγκριση με την Ισπανία είναι αποκαλυπτική, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Όσον αφορά την Ιταλία, θα μπορούσε να έχει λάβει μέτρα νωρίτερα, αλλά οι πολιτικοί της μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάτι χωρίς προηγούμενο και επομένως βάδιζαν στο άγνωστο. Η ισπανική κυβέρνηση από την άλλη είχε το πλεονέκτημα του να έχει δει τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, αλλά άφησε μαζικές εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, να συνεχίζονται έως και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο, σχολιάζει το Bloomberg.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Independent: Πώς η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την επιδημική καμπύλη του κορονοϊού

 

Corriere della Sera: Η Ελλάδα δίνει μαθήματα στην βόρεια Ευρώπη

Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 10 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.