ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΟΜ: Πάνω από 2.000 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται στην ενδοχώρα

17:46 - 13 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Πάνω από 2.000 αιτούντες άσυλο, που διαμένουν στα νησιά και είναι ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων «μέχρι ο κορονοϊός να μην είναι πλέον απειλή», όπως είπε ο κ. Ρόκο.

Ο ΔΟΜ, εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιχειρεί να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ξενοδοχεία στην ενδοχώρα «και όχι να σταματήσει το τρέχον πρόγραμμα φιλοξενίας σε αυτά». Όπως διαβεβαίωσε, «υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν μετανάστες σε αυτή τη φάση και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Για την αποσυμφόρηση των νησιών οι ελληνικές αρχές και ο ΔΟΜ εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας 5.000 θέσεων «τους επόμενους δύο μήνες», σε κέντρα φιλοξενίας, κτίρια που θα διαμορφωθούν σε διαμερίσματα και προκατασκευασμένα σπίτια. Μεταξύ άλλων επεκτείνεται η δομή στη Νέα Καβάλα «και υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες που εξετάζουμε, ιδιωτικές και δημόσιες ιδιοκτησίες, και περιμένουμε το πράσινο φως από την κυβέρνηση σε ποιες από αυτές θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Ρόκο.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε πρόσφατα το μάνατζμεντ των νέων δομών στη Μαλακάσα και τις Σέρρες. Ο κ. Ρόκο επισήμανε ότι «οι δύο δομές παραμένουν κλειστές λόγω της καραντίνας και στη συνέχεια το ερώτημα είναι σχετικά με τη συνθήκη υπό την οποία θα λειτουργήσουν, εάν θα είναι ανοιχτές ή ελεγχόμενες» και προσέθεσε ότι «η τάση είναι η νέα γενιά των δομών να είναι ελεγχόμενες, ώστε οι διαμένοντες να μπορούν να βγουν και να μπουν με συγκεκριμένους κανόνες».

Στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών κινείται και η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων παιδιών στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσει η Γερμανία και πάλι αυτή την εβδομάδα.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.