ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύμα υποστήριξης των καλλιτεχνών στα social media: #supportartworkers

12:17 - 03 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Κύμα υποστήριξης των καλλιτεχνών στα social media: #supportartworkers
Οι Έλληνες καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος στη χώρα μας βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω της πανδημίας και ακόμη δεν έχουν δει από την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα στήριξής τους.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο τελευταίο του διάγγελμα ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα γίνουν συναυλίες, φεστιβάλ και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα θέατρα παραμένουν επίσης κλειστά και φυσικά η μεγαλύτερη μερίδα των καλλιτεχνών στη χώρα δεν μπορεί να προγραμματίσει καμία δραστηριότητα. Και όπως είναι φυσικό, ζητά στήριξη, καθώς έχει ουσιαστικά σταματήσει να εργάζεται από τα μέσα Μαρτίου και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν πρόκειται να εργαστεί για αρκετούς μήνες ακόμα.
 
Παρόλα αυτά δεν έχει υπάρξει κάποιο σχέδιο για τη στήριξή τους. Ακόμη και όσοι πήραν τα 800 ευρώ, ασφαλώς και δεν μπορούν να ζήσουν με αυτά έως τον Σεπτέμβριο.
 
Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει λοιπόν κάποιες δράσεις μέσω διαδικτύου για να αναδείξουν το πρόβλημα και φυσικά να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Στο διαδίκτυο υπάρχει ήδη ένα κείμενο για συλλογή υπογραφών υπέρ της υλοποίησης των αιτημάτων εκείνων που θεωρούν απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, τους επόμενους δύσκολους μήνες που έρχονται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι τέχνες που υπηρετούν. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων πως το επίδομα των 800 ευρώ αφήνει ακάλυπτο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων.

Τα τρία βασικά αιτήματα προς την Πολιτεία είναι «να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο, να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες και να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη της επιστροφής  τους όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες».

Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα το ψήφισμα είχε υπογραφεί από περισσότερα από 7000 άτομα μεταξύ των οποίων γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Ρέα Γαλανάκη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ρένη Πιττακή, Λυδία Φωτοπούλου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου κ.α, αλλά και πολλοί άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αλλά εξίσου απαραίτητοι για την εγχώρια πολιτιστική δράση, τεχνικοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, εικαστικοί, σεναριογράφοι, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, συνθέτες, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists, παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων τύπου & επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες,  καραγκιοζοπαίκτες κ.α.

#supportartworkers

Παράλληλα, στα social media ολοένα και "φουντώνει" η καμπάνια «Support Art Workers» που σημαίνει «Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης». Από το Σάββατο χιλιάδες χρήστες του facebook έχουν αλλάξει τη φωτογραφία του προφίλ τους με τη σχετική φωτογραφία που εμπεριέχει το μήνυμα «Support Art Workers.

Και στο Twitter βέβαια υπάρχουν πολλές τέτοιες αναρτήσεις, με την ελπίδα πως η κυβέρνηση θα λάβει το μήνυμα και θα αναλάβει δράση, έστω και καθυστερημένα.

Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να γίνει ένας σχεδιασμός για τον Πολιτισμό και τη στήριξη των εργαζομένων. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού αναζητά τρόπους, ώστε να γίνουν έστω κάποιες από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του καλοκαιριού ή θεατρικές παραστάσεις.

Οι καλλιτέχνες περιμένουν, αλλά επιμένουν πως θα σκληρύνουν κι άλλο τη στάση τους, αν δεν λάβει η Πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξή τους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία τροποποίηση στις 18:08 - 03 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.