ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τη Marfin

12:08 - 09 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τη Marfin
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων του εμπρησμού της Marfin.

Το παρών στην τελετή έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να βρίσκεται στην τελετή για τα θύματα της Marfin», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο από όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους», συμπλήρωσε.

Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός τους είπε μεταξύ άλλων: «Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία».

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους», τόνισε κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας», συνέχισε.

«Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα,  ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι’ αυτό είμαι εγώ,  είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ανοίγοντας την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Πάνω στην πλακέτα αναγράφονται τα εξής: «Σε αυτό το κτίριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά. Μάιος 2020».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 09 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.