ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγράφει άτομα με ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού

10:17 - 14 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγράφει άτομα με ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού
Μια νέα πλατφόρμα, που αφορά την καταγραφή των συμπτωμάτων του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, δημιούργησε μια ομάδα Μηχανικών Πληροφορικής.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι διαφορετική από τις άλλες, καθώς στόχος της ομάδας είναι να συλλεχθούν δεδομένα μέσω του crowdsourcing, τα οποία θα μπορούν να αναγνωστούν από ερευνητές, και να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τα μη εμφανή κρούσματα.

Όπως εξήγησε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Δρ. Τζέριες Μπεσαράτ, η ομάδα μηχανικών Πληροφορικής Covid-19 Alert έφτιαξαν έναν διαδραστικό χάρτη όπου θα φαίνεται, πως και που επεκτείνονται τα συμπτώματα - πως εξελίσσεται η πανδημία.

Η πλατφόρμα βρίσκεται στο alert-covid-19.com και όπως σημειώνει ο κ. Μπεσαράτ:

«Ο στόχος είναι να καταφέρει να συλλέξει αρκετά δεδομένα από τον κόσμο που απαντάει στο ερωτηματολόγιο της πλατφόρμας. Στόχος είναι να βγάλει κάτι ουσιαστικό, και χρησιμοποιείται για να δούμε πώς η συγκεκριμένη πανδημία ή και όποια άλλη πανδημία, μπορεί να επεκταθεί ξεκινώντας από μια μικρή κοινότητα. Αργότερα θα μπορούσε να γίνει μια ιατρική πλατφόρμα η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να δουν αν μπορεί να προκύψει μια πανδημία από κάποιον ιό. Πρόσφατα την επεκτείναμε και στο εξωτερικό για να συλλέξουμε και από εκεί πληροφορίες.

Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και θέτει ερωτήσεις που έχουν κάνει με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, ώστε να δίνει μια σωστή εικόνα για την πανδημία και τον κίνδυνο που υπάρχει. Στην συνέχεια αυτά τα στοιχεία, με συγκεκριμένες τεχνικές, αποτυπώνονται πάνω στον διαδραστικό χάρτη, όπου φαίνεται η επικινδυνότητα με χρήση χρωμάτων, από μπλε έως κόκκινο. Το κόκκινο υποδηλώνει ότι η περιοχή είναι πολύ έντονο το φαινόμενο των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Στην πλατφόρμα δείχνει και τα επίσημα κρούσματα, ο δικός μας χάρτης όμως παρουσιάσει δεδομένα που συλλέγονται από τον κόσμο».

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας των επιστημόνων στην οποία εκτός του κ. Μπεσαράτ συμμετέχουν και οι Παναγιώτης Σουφρίλας κα Μάκης Καλλιβωκάς, για να έχει επιτυχία η συγκεκριμένη κίνηση και να μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, απαιτείται η ειλικρινής δήλωση όσων έχουν συμπτώματα.

Η δήλωση γίνεται ανώνυμα και με ασφαλές τρόπο, ενώ μπορεί να συμμετέχει, με ένα απλό κλικ, όποιος επιθυμεί. Έτσι η πρώτη πλατφόρμα crowdsourcing με ιατρικά δεδομένα COVID-19 είναι γεγονός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.