ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόρουμ Δελφών: Σχοινάς και Reichel αναλύουν το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ»

20:03 - 01 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Φόρουμ Δελφών: Σχοινάς και Reichel αναλύουν το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ»
Την εβδομάδα που μας πέρασε η Ευρώπη έγραψε ιστορία, μετά την πρόταση της Κομισιόν να δανειστεί χρήματα από τις αγορές με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του Next Generation EU, του ταμείου στήριξης με προϋπολογισμό 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού.

Το Φόρουμ των Δελφών, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου, φιλοξενεί φέτος τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος με την πολυετή εμπειρία του σε ευρωπαϊκές θέσεις γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με το διευθυντή του Politico, Florian Eder, θα έχει την ευκαιρία να δώσει διευκρινίσεις για την αλλαγή στάσης κάποιων χωρών, κυρίως του Βερολίνου, που αντιστεκόταν σθεναρά στην αμοιβαιοποίηση χρέους, καθώς και στο πώς φτάσαμε σε αυτή την ιστορική απόφαση. Επίσης, το ρόλο που έπαιξαν χώρες όπως η Γαλλία και την πίεση που άσκησε ο Νότος και, φυσικά, η Αθήνα.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε το τι θα γίνει με αυτό το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» όπως το έχουν ονομάσει πολλοί, το πού και το πώς θα κατανεμηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση και, κυρίως, το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για να επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή την πρωτοβουλία, το Next Generation EU.

Σε αυτό το πλαίσιο και όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη που θα παραχωρήσει και ο Ernst Reichel, Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι η χώρα που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, θα είναι καθοριστικός στο να πειστούν και να συμφωνήσουν οι χώρες που έχουν ακόμα αντιρρήσεις για το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το δανεισμό και την διάθεση των πόρων στις κυβερνήσεις.

Ο ρόλος της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι εξαιρετικής σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο Ernst Reichel είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να παρουσιάσουν και να εξηγήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες για να βγει η Ευρώπη από την πρωτοφανή κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:27 - 01 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.