ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αθήνα: «Μεγάλος περίπατος» με μεγάλες προσδοκίες κι αγωνίες

09:59 - 11 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Αθήνα: «Μεγάλος περίπατος» με μεγάλες προσδοκίες κι αγωνίες
Ξεκινά σήμερα ο περίπατος της Αθήνας, μία φιλόδοξη προσπάθεια ανάδειξης και ποιοτικής αναβάθμισης του κέντρου με πολλά ωστόσο ερωτήματα να εκκρεμούν.

Ο «Μεγάλος Περίπατος» από σήμερα λοιπόν δίνει στους πεζούς τη δυνατότητα απρόσκοπτης κυκλοφορίας στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας στο σύνολο της και την Ηρώδου Αττικού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του, το κέντρο της Αθήνας θα παραμένει ανοιχτό για όλους και η κυκλοφορία των οχημάτων θα ρυθμίζεται με ασφάλεια, σε συγκεκριμένα σημεία. Ειδικότερα, στους δύο αυτούς δρόμους, από την Πέμπτη και μετά θα μπορούν να κυκλοφορούν, μέσα μαζικής μεταφοράς, οχήματα ατόμων με αναπηρία, τροφοδοσίας, έκτακτης ανάγκης, Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας, μονίμων κατοίκων, ταξί, ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς κ.α. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, η συνέχεια των παρεμβάσεων θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου από το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου ενώ οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στο εμπορικό τρίγωνο - ιστορικό κέντρο θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση του δήμου, υπογραμμίζεται ότι «ο πιλοτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων δίνει την δυνατότητα το επόμενο διάστημα να γίνουν όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αρτιότερο τόσο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Η εξέλιξη όλων των αλλαγών θα είναι σταδιακή ώστε οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν τις σημαντικές βελτιώσεις που φέρνει στη ζωή τους ο Μεγάλος Περίπατος αλλά και να εξοικειώνονται με τον καλύτερο τρόπο στις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το πρώτο διάστημα της εφαρμογής των πιλοτικών ρυθμίσεων η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά σε συστάσεις και οδηγίες στους οδηγούς».

Ωστόσο πολλά ερωτήματα μένει να απαντηθούν, ερωτήματα που έχουν βάλει επαγγελματίες, κάτοικοι αλλά και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αφορούν κύρια ζητήματα με τη διατήρηση των χρήσεων γης αλλά και της φυσιογνωμίας περιοχών, αλλά και θέματα πρακτικά όπως π.χ. η στάθμευση τουριστικών λεωφορείων, των κατοίκων, των ταξί κτλ. Επίσης υπάρχει ανησυχία για το αν θα τηρηθεί η δέσμευση ότι τα μέτρα θα είναι -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- μικρής έκτασης, όπως έχει δεσμευτεί η δημοτική αρχή.

Η αντιπολίτευση στο Δήμο της Αθήνας έχει ήδη καταθέσει ενστάσεις και απόψεις για τις παρεμβάσεις στο Κέντρο της Αθήνας. «Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση: τα σχέδια αναμόρφωσης του Κέντρου. Έχουμε όμως κι έναν κίνδυνο: η υπόσχεση για περισσότερο δημόσιο χώρο να βουλιάξει σε μία θάλασσα από τραπεζοκαθίσματα. Δεν το θέλουμε αυτό» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε σχετικό βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο. «Θέλουμε να προστατευτεί η μεταποίηση και το λιανεμπόριο. Να προστατευτούν οι κάτοικοι. Με συγκεκριμένους κανόνες για τις μεικτές χρήσεις γης» επισημαίνει και, μεταξύ άλλων, επαναφέρει το αίτημα για τη θέσπιση συγκεκριμένων όρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση». «Για όλα αυτά υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: ο Δήμος Αθηναίων να ακούσει» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Κέντρου προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις.»

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ανοιχτή Πόλη βρίσκεται σε διαβούλευση με επαγγελματίες του κέντρου ενώ έχει καταγγείλλει παρεκκλίσεις και αδιαφάνεια στο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για τον Μεγάλο Περίπατο.

Ενδεικτική και η αναφορά του Παύλου Γερουλάνου στον Ionian Galaxy στην εκπομπή «Το βήμα του Πολίτη» με τον Σάκη Βούτο.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα δεν θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο της Αθήνας αλλά η Δυτική Αθήνα που υποφέρει πολύ και την έχουν παραμελήσει όλοι οι δήμαρχοι πλην του Μπέη. Η Δυτική Αθήνα είναι που χρειάζεται σήμερα ανάπλαση, όχι το κέντρο. Ο κ. Μπακογιάννης όμως που εκλέχτηκε από τον αθηναϊκό λαό επέλεξε μια άλλη προτεραιότητα. Εκεί που παρεμβαίνει όμως, κάνει μια παρέμβαση που είναι καλή για τον πεζό και περιορίζει το αυτοκίνητο. Αυτό ήταν μέσα στις δικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Άρα, ενώ διαφωνώ μαζί του στις προτεραιότητες που θέτει, δεν μπορώ να μην τον στηρίξω σε μια παρέμβαση που κάνει την Αθήνα πιο φιλική στον πεζό. Βέβαια, η στήριξη αυτή δεν γίνεται χωρίς κριτική.

Υπάρχουν ακόμα ελλείμματα στην παρουσίαση της μελέτης που έχουμε δει που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, υπάρχει ένα έλλειμμα στα υπαίθρια πάρκινγκ και στα πάρκινγκ των δικύκλων τα οποία καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια της Αθήνας και είναι πραγματικά ένα μεγάλο πρόβλημα για τους πεζούς, τις μητέρες με τα καρότσια και τα άτομα με αναπηρία. Και υπάρχει κι ένα έλλειμμα μελέτης για το πώς πρέπει να αλλάξουν τα ΜΜΜ έτσι ώστε να μπορεί να έρχεται κάποιος εύκολα στο κέντρο και να μην ταλαιπωρείται. Θέλουμε ένα κέντρο φιλικό για τον πεζό αλλά ταυτόχρονα ένα κέντρο που μπορεί να επισκεφτεί ο πολίτης της Αθήνας ή ο τουρίστας.

Για όλα αυτά, εμείς θα πιέζουμε συνέχεια για να διορθωθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσουμε επί της αρχής, είναι ενδιαφέρον ότι συμφώνησε και η Ανοιχτή Πόλη που είναι υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπαμε ότι, μπορεί να μην είναι αυτή η προτεραιότητά μας αλλά εφόσον εξυπηρετεί προτεραιότητες που κι εμείς έχουμε στηρίξει στην προεκλογική μας εκστρατεία, προφανώς θα τον στηρίξουμε ελέγχοντας κάθε του κίνηση ώστε ό,τι γίνει να γίνει με τον σωστό τρόπο» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

Την ανάδειξη και όχι το διωγμό των ιστορικών μεταποιητικών επιχειρήσεων προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της ανάπλασης, που προωθείται από τον δήμο της Αθήνας απλά ενημερώνουμε τους αρμόδιους και εκφράζουμε τους προβληματισμούς του Επιμελητηρίου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των μικρών, ιστορικών επιχειρήσεων του κέντρου αλλά και για την επιβίωσή τους, σε ενδεχόμενη αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή», επισημαίνει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.

«Υπάρχει μια ανησυχία στους ανθρώπους με τις μικρές παραδοσιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης όπως, οι αργυροχρυσοχόοι, χρυσοχόοι, σανδαλοποιοί, καρφωτές, ωρολογοποιοί , χειροτέχνες για ενδεχόμενη τροποποίηση στις χρήσεις γης, και τον διωγμό τους από την περιοχή. Δεν θα θέλαμε να δούμε το κέντρο ως αμιγώς κατοικία ή μόνο με ταβέρνες και τραπεζοκαθίσματα. Πρωτίστως θέλουμε να προστατέψουμε αυτές τις μικρές βιοτεχνίες και να τις βελτιώσουμε, δεν είμαστε κατά της ανάπλασης που επιχειρείται».

Ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΒΕΑ έχει ζητήσει ήδη, συνάντηση με τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου να θέσουν τις προτάσεις τους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών, χαμηλής όχλησης μεταποιητικών επιχειρήσεων του Κέντρου, που αφορούν την αδειοδότησή τους, τον εκσυγχρονισμό τους και την θέσπιση κινήτρων, για το σύγχρονο περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους στην περιοχή.

«Αναμένουμε τη μελέτη για όλη την περιοχή, που θα έχει λάβει υπόψη της τους παράγοντες που αφορούν την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, και η οποία θα συνδυάζεται με τη διευκόλυνση των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη. Και ασφαλώς, αναμένουμε την διευρυμένη Διαβούλευση, με πρωτοβουλία του δημάρχου, για να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρότασή μας», καταλήγει ο κ. Ραβάνης.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 11 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.