ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιόχανσον: Χάρηκε για την επαναφορά της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα!

12:28 - 17 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Γιόχανσον: Χάρηκε για την επαναφορά της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα!
Αποστομωτική ήταν η απάντηση, που έδωσε η Επίτροπος Johansson, προς τον Ισπανό ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς Miguel Urbán Crespo, ο οποίος είχε καταφερθεί κατά της Ελλάδος, για την απόφαση της κυβέρνησης ν’ ανασταλούν οι αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, από την 1η Μαρτίου 2020.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, παρακάμπτονας το γεγονός ότι, στις αρχές Μαρτίου ήταν σε επικίνδυνη έξαρση η πανδημία του COVID-19 και ότι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες, είχανε λάβει περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, θεώρησε σωστό να «επισημάνει» στην Κομισιόν, ότι:

-Την 1η Μαρτίου 2020, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν μια άνευ προηγουμένου αναστολή αιτήσεων ασύλου ενός μηνός. Αυτή η ανακοίνωση προέβλεπε ότι το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου θα ανασταλεί για όλα τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα και ότι οι αιτούντες άσυλο θα απελαθούν χωρίς εγγραφή στις χώρες προέλευσής τους ή την τελευταία είσοδο.

-Ωστόσο, η θεμελιώδης αρχή του δικαιώματος ασύλου κατοχυρώνεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτό το νομικό πλαίσιο εγγυάται ότι δεν θα πρέπει να απαγορεύεται σε κανέναν να εισέλθει σε ασφαλή χώρα όταν εγκαταλείπει τη σύγκρουση ή την κρίση. Επομένως, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να αναστείλουν το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα αίτησης ασύλου.

Στην απάντησή της η Επίτροπος εκφράζει τη χαρά της για την απόφαση της Ελλάδας να τερματίσει την αναστολή των αιτήσεων ασύλου και να παραχωρήσει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όλους όσους έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 στην Ελλάδα αλλά υπογραμμίζει, παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές αντιμετώπισαν ένα δύσκολο καθήκον να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετική κατάσταση.

Σημειώνοντας, τέλος ότι, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε κατάσταση, σε πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τον πλήρη σεβασμό του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 17 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.