ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νόμος Κατσέλη: Σε ειδικά τμήματα οι δίκες για άμεση εκδίκαση

09:20 - 02 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Νόμος Κατσέλη: Σε ειδικά τμήματα οι δίκες για άμεση εκδίκαση
Στα σκαριά βρίσκεται η ίδρυση των ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων, την οποία είχε εξαγγείλει με την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσιάρα, η επίσπευση της εκδίκασης και μάλιστα από εξειδικευμένους δικαστές, θα οδηγήσει ή σε άμεση απεμπλοκή ή φυσικά σε άμεση διακοπή της εντός ευλόγου, όμως, χρονικού διαστήματος.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα και στα Ειρηνοδικεία της χώρας, ώστε να εκδικάζονται εντός ευλόγου διαστήματος οι υποθέσεις και οι αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ειδικότερα το άρθρο 360, που αφορά την ίδρυση ειδικού τμήματος, αναφέρει:

«Στα Ειρηνοδικεία, στο οποία λειτουργούν τμήματα, μπορεί να συνιστώνται, με απόφαση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του προϊσταμένου του δικαστηρίου, ειδικό ή ειδικά τμήματα εκδίκασης των υποθέσεων του ν. 3859/2010 "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων  φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις", τα οποία στελεχώνονται με δικαστές σε ποσοστό ανάλογο του ποσοστού των σχετικών υποθέσεων που εκκρεμούν σε κάθε δικαστήριο. Έως το τέλος του δικαστικού έτους, κατά το οποίο εκδίδεται η παραπάνω απόφαση, η Ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου τροποποιεί αναλόγως τον κανονισμό του, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 7 του άρθρου 14 του παρόντος. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί τροποποίηση του κανονισμού, τα ειδικά τμήματα παύουν να λειτουργούν από το επόμενο δικαστικό έτος».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 02 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.