ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποφυλακίζεται τον Σεπτέμβριο o Τηλέμαχος Λαβίδας

21:36 - 02 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Αποφυλακίζεται τον Σεπτέμβριο o Τηλέμαχος Λαβίδας
Σε ποινή φυλάκισης 366 ημερών, δηλαδή ενός έτους και μίας ημέρας καταδικάστηκε ο 39χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση για συμμετοχή σε παγκόσμιο δίκτυο insider trading.

O κ. Λαβίδας αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τον Σεπτέμβριο, καθώς στην ποινή προσμετρώνται οι τελευταίοι 9,5 μήνες που ήταν προφυλακισμένος.

H δίκη του στο Μανχάταν «έριξε φως» στον τρόπο με τον οποίο ένας διεφθαρμένος Ελβετός trader και άλλοι εκμεταλλεύονταν τις επαφές τους σε τρεις ηπείρους για να μεταφέρουν πληροφορίες που επηρέαζαν την αγορά.

Μάρτυρας της δίκης είπε στους ερευνητές ότι το insider trading έχει γίνει «σπορ» στο εξωτερικό με επενδυτικούς τραπεζίτες, στελέχη επιχειρήσεων και traders από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο συναλλαγών που μεταφέρει εμπιστευτικές πληροφορίες εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ο Τ. Λαβίδας είχε κριθεί ένοχος για τη διαρροή πληροφοριών της Ariad Pharmaceuticals, τις οποίες πήρε από τον πατέρα του που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Λαβίδας ενημέρωσε τον Γ. Νίκα, Έλληνα επιχειρηματία με ακίνητα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ο οποίος χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να αποκομίσει κέρδη 4,7 εκατ. δολαρίων από trading, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Τ. Λαβίδας φέρεται να έλαβε λιγότερα για την προσφορά του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εμπιστεύτηκε τις πληροφορίες λόγω της φιλίας του με τον Γ. Νίκα και σε αντάλλαγμα για μια επένδυση 500.000 δολαρίων από τη σύζυγο του Νίκα στην startup του με μπάρες διατροφής, Mediterra Inc.

«Άδικη η απόφαση»

Ο Jonathan Streeter, συνήγορος του Τηλέμαχου Λαβίδα στις ΗΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση της ποινής του πελάτη του:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου των 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κράτησης, σημαίνει ότι ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας αναμένεται να επιστρέψει στην οικογένειά του σύντομα και πολύ νωρίτερα από την έκτιση της ποινής.

Παρ' όλα αυτά, η απόφαση είναι άδικη. Ο έντιμος βίος του, η απουσία αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη, τα νομικά μας επιχειρήματα και ο χρόνος κράτησής του, σε συνδυασμό με τις ελαφριές ποινές και απαλλακτικές συμφωνίες που δόθηκαν σε άλλα πρόσωπα που έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους σε αυτή και σε παρόμοιες υποθέσεις, συνηγορούσαν μόνο στην άμεση ελευθέρωσή του κι επιστροφή στην οικογένειά του.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας σέβεται την αμερικανική Δικαιοσύνη, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης και ποινής του, τις οποίες θεωρεί άδικες προς εκείνον και την οικογένειά του, καθώς εμμένει στην αθωότητά του.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας ευχαριστεί ολόψυχα την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του για την αγάπη τους, την αμέριστη συμπαράστασή τους και την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:47 - 02 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.