ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατέβηκε το tweet της τουρκικής πρεσβείας-Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος

11:06 - 26 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Κατέβηκε το tweet της τουρκικής πρεσβείας-Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος
Τάσεις αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες, καθώς πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Μάλιστα, σε μία ακόμη ένδειξη άμβλυνσης των εντάσεων, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προέβη στη διαγραφή της ανάρτησης, η οποία ανέφερε ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες. Το συγκεκριμένο tweet, το οποίο πλέον έχει κατέβει, ανέγραφε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα της».

​Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η περιοχή, η οποία έχει δεσμευτεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού πλοίων marinetraffic.com, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς την περιοχή της τουρκικής Navtex.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, επαγρυπνώντας και παρακολουθώντας όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές, σημειώνοντας πως «δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Yeni Safak.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 26 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.