ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάπα Research: Το 55% των Τούρκων δεν θέλει τον Ερντογάν

11:32 - 03 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Κάπα Research: Το 55% των Τούρκων δεν θέλει τον Ερντογάν
Την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, το θέμα της Αγίας Σοφίας, τη δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών και την ανησυχία για την πανδημία ανιχνεύει η Κάπα Research, μέσω κοινής δημοσκόπησης σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ειδικότερα, το θέμα του κορονοϊού ανησυχεί τους κατοίκους στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 77% (Πολύ: 41%, Αρκετά 36%) δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, στην Ελλάδα όμως είναι λίγο πιο... ήρεμοι, καθώς ανησυχεί το 54% αλλά μόνο το 15% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ.

Σε ό,τι αφορά τους ηγέτες, το 95% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως είναι άξιο αναφοράς ότι στην Τουρκία, αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη έχει το 55%. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει αποδοχής σε ποσοστό 53% στην Ελλάδα και μόλις 9% στην Τουρκία.

jeifjief

Αναφορικά με τους ηγέτες άλλων χωρών φαίνεται πως στην Ελλάδα πιο συμπαθείς είναι οι Εμανουέλ Μακρον (76% θετική γνώμη) και Βλαντιμίρ Πούτιν (31% θετική γνώμη), ενώ οι πιο αντιπαθείς είναι οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον. Στην αντίπερα όχθη πιο αγαπητοί είναι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πιο αντιπαθείς είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αγία Σοφία

Στο ερώτημα «Στο θέμα του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;» καταγράφηκαν οι εξής απαντήσεις:

Το 86% των Ελλήνων απάντησε ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο, ενώ μόλις το 10% απαντά ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας. «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ» είπε το 4%.

Το 49% των Τούρκων απάντησε ότι «η Τουρκία είχε το δικαίωμα να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ενώ το 45% ότι έπρεπε να διατηρηθεί ως μουσείο. . «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ» είπε το 6%.

Η πορεία των δύο χωρών

Σε ό,τι αφορά την πορεία των δύο χωρών, το 52% στην Ελλάδα απαντά ότι η χώρα κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» ή «μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση». Αντίθετα, το 45% απαντά ότι κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση» ή ««μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση».

Στην Τουρκία, το 39% απαντά ότι η χώρα κινείται «μάλλον» ή «προς» τη σωστή κατεύθυνση», ενώ το 57% απαντά το αντίθετο.

Έρευνες στη Μεσόγειο

Για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αντίθετες απόψεις εκφράζουν οι λαοί των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (81%) θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει παράγοντας αστάθειας με τις έρευνες που πραγματοποιεί.

Στον αντίποδα, το 81% των Τούρκων θεωρούν ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου

Στο υποθετικό σενάριο που τα πράγματα εκτραχυνθούν και η κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, οι πολίτες έδωσαν τις εξής απαντήσεις:

Στην Ελλάδα, το 52% απάντησε ότι θα προτιμούσε την εξάντληση κάθε περιθωρίου διαλόγου, ενώ το 46% θα συμφωνούσε με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Στην Τουρκία, το 57% απαντά ότι επιθυμεί να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου και μόλις το 35% εμφανίζεται έτοιμο για επέμβαση του στρατού.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 03 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.