ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου

07:42 - 10 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου, αλλά σε επιλεγμένες περιοχές ώστε να είναι εκτός της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ανακοίνωσε μέσω Navtex στις 7.19 το πρωί της Δευτέρας η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική Navtex αφορά σεισμικές έρευνες που θα διεξάγει το Oruc Reis και ισχύει από σήμερα έως και τις 23 Αυγούστου.

Η Τουρκία με την Navtex της 21ης Ιουλίου (την οποία δεν ενεργοποίησε) είχε αναγγείλει έρευνες σε απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλίων νότια του Καστελόριζου, σε περιοχή που επικάλυπτε και ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και στο τριεθνές σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Στην περιοχή αυτή, η Τουρκία είχε παράνομα αδειοδοτήσει για έρευνες την ΤΡΑΟ ήδη από το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ​​​​​​το Oruc Reis με κλειστό το σύστημα εντοπισμού του, έπλεε αργά το βράδυ της Κυριακής με νότια κατεύθυνση εκτός του κόλπου της Αττάλειας, αλλά δεν είχε γίνει γνωστός ο τελικός του προορισμός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Τελευταία τροποποίηση στις 07:40 - 10 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.