ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Εύβοια μετράει τις «πληγές» της - Αγνοείται ένας άνδρας

09:27 - 10 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Η Εύβοια μετράει τις «πληγές» της - Αγνοείται ένας άνδρας
Επτά νεκρούς, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Θάλεια» στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, με τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα να είναι δύσκολη για τους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι από τους πληγέντες την πέρασαν είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων είτε σε χώρους που είχε ετοιμάσει ο Δήμος.

Το βράδυ της Κυριακής στη λίστα των θυμάτων προστέθηκε και ένα ζευγάρι στην Αμφιθέα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 7 μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι οχτώ μηνών. Η οικογένεια του άτυχου βρέφους βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές, καθώς τα Πολιτικά είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα. Στην περιοχή παραθέριζε και η άτυχη 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο σύζυγός της νεκρός.

Ένας αγνοούμενος

Οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας άνδρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο εν λόγω άνδρας, όπως αναφέρει το Λιμενικό, από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή Λευκαντίου.

Οι έρευνες του Λιμενικού πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τριών ιδιωτικών σκαφών, τριών περιπολικών οχημάτων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, δύο ομάδων ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας χθες, ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελικόπτερο Π.Α.

300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες

Αν και υπήρχε πρόβλεψη για 63 χιλιοστά βροχής, εν τούτοις, έπεσαν συνολικά 300 χιλιοστά βροχής, μέσα σε 8 ώρες, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τα φαινόμενα στην Εύβοια ήταν ακραία.

«Ήταν ακραία αυτά τα φαινόμενα. Στην Μάνδρα τα ραντάρ είχαν δώσει 180 χιλιοστά βροχής», είπε στον ΑΝΤ1, ενώ σημείωσε πως ακόμη και τα 70 περίπου χιλιοστά βροχής που είχαν προβλεφθεί αρχικά, είναι ένα «τρομερό νούμερο».

Σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Στενή Ευβοίας, το πρώτο στάδιο ξεκίνησε στις 23:20 του Σαββάτου 08/08 και διήρκεσε έως τις 02:40 της Κυριακής 09/08. Κατά το στάδιο αυτό έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής.

Κατά το δεύτερο στάδιο (02:40 - 03:30 της Κυριακής 09/08) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά βροχής.

Τέλος, κατά το τρίτο στάδιο (03:30 - 07:30 της Κυριακής 09/08), καταγράφηκαν 200 χιλιοστά βροχής σε μόλις 4 ώρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η «ακτινογραφία» του φαινομένου μέσα από τις ανά δεκάλεπτο καταγραφές βροχής του μετεωρολογικού σταθμού.

Ψυχολογική στήριξη στους πληγέντες

Στο μεταξύ, κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει σήμερα το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι ψυχολόγοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 10 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.